gal3rnik Napisano Wrzesień 13, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 13, 2013 Ma ktoś doświadczenie we współpracy FC i Windows Active Directory. Jak korzystać z drukarek sieciowych autoryzujących się po AD, oraz współpraca z Exchange. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JoleKK Napisano Wrzesień 13, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 13, 2013 Albo dodać system do AD, albo autoryzować się hasłem przy mapowaniu drukarek i zasobów (ja korzystam z tej drugiej opcji). Konto exchange można podobno dodać w Evolution, nie używam więc nie sprawdzałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gal3rnik Napisano Wrzesień 17, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 17, 2013 Dodanie do domeny to: kinit Administrator net ads join -U administrator Pytanie moje. W system.d było rc.local. Jest jakiś odpowiednik tego w systemctl? Albo inaczej jak wrzucić coś do autostartu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 17, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 17, 2013 Możesz dalej używać rc.local - trzeba uruchomić serwis systemctl enable rc-local.service systemctl start rc-local.service Oczywiście musisz sobie założyć plik /etc/rc.d/rc.local Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gal3rnik Napisano Wrzesień 18, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 18, 2013 podpięcie się do Windows Active Directory: (żeby temat nie uciekł) jeżeli chodzi o konkretne pakiety które trzeba zainstalować niestety nie wiem dokładnie :/ Pliki do skonfigurowania:/etc/krb5.conf/etc/nsswitch.conf/etc/hosts/etc/resolv.conf Podłączenie:kinit – testowanie połączenia z domenąklist – weryfikacja połączenia z domenąnet ads join – dodanie serwera do domeny wbinfo -u - pokazuje aktualnych użytkowników krb5.conf [libdefaults]ticket_lifetime = 24000clockskew = 300default_realm = NAZWA.NASZEJ.DOMENY[realms]NAZWA.NASZEJ.DOMENY = {kdc = nazwa.naszej.domeny:88admin_server = nazwa.naszej.domeny:464}[domain_realm].nazwa.naszej.domeny = NAZWA.NASZEJ.DOMENYnazwa.naszej.daomeny = NAZWA.NASZEJ.DOMENY nsswitch.confpasswd: compat winbindgroup: compat winbindshadow: compat smb.conf[global]security = adsrealm = NAZWA.NASZEJ.DOMENYwinbind enum users = yeswinbind enum groups = yeswinbind use default domain = yesidmap uid = 20000-30000idmap gid = 20000-30000 hostsIP serwera domenowego nazwa.naszej.domeny resolf.confnameserver IP serwera domenowegonameserver IP bramynameserver serwer DNSnameserver drugi serwer DNS restartujemy sambe oraz winbinda systemctl restart windbind systemctl restart smb kinit Administratornet ads join -U administratorwbinfo -u Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gal3rnik Napisano Wrzesień 18, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 18, 2013 wrzuciłem do /etc/rc.d/rc.local exec echo "password" | kinit adminexec net ads join -U admin%password przy uruchamianiu jednak dostaję: rc.local[967]: kinit: Cannot contact any KDC for realm 'NAZWA.NASZEJ.DOMENY' while getting initial credentials przypuszczam że może coś z kolejnością uruchamiania usług ...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Wrzesień 18, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 18, 2013 Dołączenie do domeny wykonuje sie tylko raz, więc po co te polecenia w rc.local? Jeżeli chcesz logować do domeny z poziomu fedory to masz w menu System -> Administracja -> Uwierzytelnianie i tam jako Baza danych kont użytkowników wybierasz Winbind a model bezpieczeństwa ads. Uzupełniasz resztę pól, klikasz dołącz do domeny i voila. Co do drukarek to w tym samym menu System -> Administracja masz Ustawienia drukowania i tam można dodać drukarkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gal3rnik Napisano Wrzesień 18, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 18, 2013 Dla mnie temat zupełnie nowy. xfce4 (FC19) nie ma System -> Administracja -> Uwierzytelnianie, a po każdym restacie wbinfo -u nic nie pokazuje, stąd kombinacje z dołączaniem do domeny przy autostarcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Wrzesień 18, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 18, 2013 Polecenie system-config-authentication z pakietu authconfig-gtk i system-config-printer z pakietu o tej samej nazwie. Logowanie za pomocą gdm on na pewno działa nie wiem, jak z xfce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gal3rnik Napisano Wrzesień 19, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 19, 2013 podczas logowania w xfce dostaję: ightdm: pam_winbind(lightdm:auth): user 'xxxx' granted access lightdm: pam_unix(lightdm-greeter:session): session closed for user lightdm Reszta działa bardzo ładnie, nawet czym jestem najbardziej zdziwiony udostępnienie jakiegoś tam zasobu dla grupy "Domain Users" oraz przypisanie uprawnień w stylu chmod :"Domain Users" /jakis_zasob Z drukarkami jest problem gdyż są Konica Minolta biz hub c280, na stronie Konica nie ma żadnych sterowników do linuxa. z konsoli też się nie loguje. login: pam_unix(login:auth): authentication failure; logname=LOGIN uid=0 euid=0 tty=tty2 ruser= rhost= user=adminlogin: pam_winbind(login:auth): getting password (0x00000010)login: pam_winbind(login:auth): pam_get_item returned a passwordlogin: pam_winbind(login:auth): user 'admin' granted accesslogin: pam_winbind(login:account): user 'admin' granted accesslogin: pam_unix(login:session): session opened for user admin by LOGIN(uid=0)login: LOGIN ON tty2 BY adminlogin: pam_unix(login:session): session closed for user admin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Wrzesień 19, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 19, 2013 Przy logowaniu do domeny login jest w formacie WIN\admin, gdzie WIN to nazwa domeny winbind. Co do sterowników do drukarki to słabo szukałeś, są np. tu -> http://www.konicaminolta.eu/en/business-solutions/support/download-center.html są to pliki ppd dla cupsa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gal3rnik Napisano Wrzesień 20, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2013 logować loguję się poprawnie, login: pam_winbind(login:auth): user 'admin' granted access login: pam_winbind(login:account): user 'admin' granted access login: pam_unix(login:session): session opened for user admin by LOGIN(uid=0) login: LOGIN ON tty2 BY admin ale zaraz potem login: pam_unix(login:session): session closed for user admin czyli jakieś problemy lokalnie. Pewno z ustawieniami HOME bo nic nie konfigurowałem w temacie logowania okazało się że wystarczy do smb.conf dopisać template homedir = /home/users/%U template shell = /bin/bash z drukarką wyraziłęm się niepoprawnie, problem nie tkwi w tym że nie ma sterowników do Konica Minolta biz hub c280, problem jest taki że są jakieś skopane. Po wskazaniu ppd dostaję: Odczytanie pliku PPD nie powiodło się. Możliwe przyczyny: /data/install/printer/konica_minolta_biz_hub_c280/KO950U.ppd: FAIL **FAIL** Unable to open PPD file - Bad OpenUI/JCLOpenUI on line 177. REF: Pages 42-45, section 5.2. dzięki za pomoc sunrise Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Wrzesień 20, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2013 Nie wiem skąd masz ten plik, ale ja po ściągnięciu z podanej strony archiwum ze sterownikiem (BHC360PPDLinux_100000001MU.zip) mam całkiem inne pliki, notabene są to sterowniki do c360 i u mnie załadowały się bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gal3rnik Napisano Wrzesień 23, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 23, 2013 Evolution przy wspolpracy z exchange wywala komunikat: The reported error was "Polecenie MAIL FROM się nie powiodło: Client does not have permissions to send as this sender". wyglada na problem lokalny. Zalogowany uzytkownik jest uzytkownikiem AD. Exchange wyswietla poczte przychodzaca, problem jest z wychodzaca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi