Skocz do zawartości

Fedora 19, Zła Godzina, Brak Checkboxa "use Utc" W "date & Time Settings"

b_krzys

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam od niedawna fedora 19, niestety system wyswietla złą godziną, przesuniętą o 4h do przodu. Dodam że mam również zainstalowane win7. Na jednym z forów wyczytałem że to przez win i należy odznaczyć checkbox dotyczący używania UTC. Wszystko ok, ale jak wejdę w Date & Time Settings to nie mam takiego checkboxa. Mogę jedynie wybrać region, miasto i włączyć lub wylączyć network time. Tego ostatniego próbowałem i nie pomogło. Nie znalałem wątku nt. w tym forum więc dodaję jako nowy. Z góry dzięki

Nie wiem co tak naprawdę uruchamia się (prawdopodobnie w Gnome?) jako "Date & Time Settings", więc proponuję żebyś uruchomił konsolę, zrobił "su -" na roota i uruchomił z linii poleceń "system-config-date". Z nazwy pozycji w menu widzę, że masz ustawienia anglojęzyczne, więc na zakładce "Time Zone" znajdziesz checkbox "System clock uses UTC".

Synchronizację czasu przez sieć warto zostawić - zawsze będziesz miał dokładny zegarek ;)

bash: system-config-date: command not found...

ale znalazłem rozwiązanie konfiguracji ntp:
http://docs.fedoraproject.org/en-US/Fedora/13/html/Deployment_Guide/sect-Date_and_Time_Configuration-Command_Line_Configuration-Network_Time_Protocol.html

trzeba sie upewnic ze ma sie zainstalowane ntp, jesli nie to: yum install ntp

bash: system-config-date: command not found...

Przesunięcie czasu między Windows a Linux w tym przypadku nie zależy od NTP. Jeśli masz niepoprawną strefę czasową )inną niż na Windows to będziesz miał zawsze różnicę. W dodatku jeśli będziesz miał nawet tę samą strefę czasową na Windows i Linux, to i tak problem może stwarzać włączenie UTC.

"yum install" OK, tylko nie "ntp" - protokół powinien być zainstalowany i usługa też powinna działać domyślnie. Zainstaluj a "system-config-date" skoro "not found" ;)