b_krzys Napisano Październik 12, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2013 Witam, mam od niedawna fedora 19, niestety system wyswietla złą godziną, przesuniętą o 4h do przodu. Dodam że mam również zainstalowane win7. Na jednym z forów wyczytałem że to przez win i należy odznaczyć checkbox dotyczący używania UTC. Wszystko ok, ale jak wejdę w Date & Time Settings to nie mam takiego checkboxa. Mogę jedynie wybrać region, miasto i włączyć lub wylączyć network time. Tego ostatniego próbowałem i nie pomogło. Nie znalałem wątku nt. w tym forum więc dodaję jako nowy. Z góry dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 13, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Październik 13, 2013 Nie wiem co tak naprawdę uruchamia się (prawdopodobnie w Gnome?) jako "Date & Time Settings", więc proponuję żebyś uruchomił konsolę, zrobił "su -" na roota i uruchomił z linii poleceń "system-config-date". Z nazwy pozycji w menu widzę, że masz ustawienia anglojęzyczne, więc na zakładce "Time Zone" znajdziesz checkbox "System clock uses UTC". Synchronizację czasu przez sieć warto zostawić - zawsze będziesz miał dokładny zegarek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
b_krzys Napisano Październik 13, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 13, 2013 bash: system-config-date: command not found...ale znalazłem rozwiązanie konfiguracji ntp:http://docs.fedoraproject.org/en-US/Fedora/13/html/Deployment_Guide/sect-Date_and_Time_Configuration-Command_Line_Configuration-Network_Time_Protocol.htmltrzeba sie upewnic ze ma sie zainstalowane ntp, jesli nie to: yum install ntp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 13, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Październik 13, 2013 bash: system-config-date: command not found...Przesunięcie czasu między Windows a Linux w tym przypadku nie zależy od NTP. Jeśli masz niepoprawną strefę czasową )inną niż na Windows to będziesz miał zawsze różnicę. W dodatku jeśli będziesz miał nawet tę samą strefę czasową na Windows i Linux, to i tak problem może stwarzać włączenie UTC. "yum install" OK, tylko nie "ntp" - protokół powinien być zainstalowany i usługa też powinna działać domyślnie. Zainstaluj a "system-config-date" skoro "not found" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Październik 13, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Październik 13, 2013 Ja stosuję z powodzeniem ntpdate ntp.icm.edu.pl. Miałem to samo, ale nie interesowałem się za bardzo. Na F20 godzina jest już w porządku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi