Krystian Kiermasz Napisano Listopad 14, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2013 Witam. Wiecie może jak nałożyć patch na najnowsze jądro 3.12? Wszystko pobrane z kernel.org, kernel rozpakowany do /usr/src. Patch za pomocą polecenia xz --decompress również przeniesiony do /usr/src. Próbuję różnych poleceń z patch -pl i nic to nie daje (przeważnie błąd strip count l is not a number) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 14, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2013 -p1 a nie -pl? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krystian Kiermasz Napisano Listopad 14, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2013 Też nic, ani -p1, ani -p0. Zastanawiam się czy ten patch jest dla jądra 3.12, czy może dla wcześniejszego aby podnieść sobie wersję? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alfa444 Napisano Listopad 20, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2013 Ja usiluje sie dowiedziec tego samego i bez rezultatu. Chodzi o pax i gresucurity. Niech sie ktos wypowie co jest a co nie wskazane (niektore patche wykorzystuje juz selinux) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tele Napisano Marzec 11, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 11, 2014 Troche was nie rozumiem, dla mnie laika to trochę niezbyt jasne wypowiedzi. Jesli was rozumiem to chodzi Wam ze trzeba to wypakowac, chyba nie do konca ... path zazwyczaj się się nakłada na code source, kompiluje i instaluje gotowy program. Najlepiej chyba by było pobrac src fedory dodać patha do pliku spec i skompilować. Zgaduję ze w fedorze trzeba pierw jakis pakiet zainstanstalowac by zbudowalo jakies tam drzewo RPM w systemie, w którym mozemy tworzyć paczki rpm dzieki którym inni takze mogą skorzystać z naszych paczek rpm. http://www.insanitybit.com/2012/05/31/compile-and-patch-your-own-secure-linux-kernel-with-pax-and-grsecurity/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krystian Kiermasz Napisano Listopad 13, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 13, 2014 Mam pytanie odnośnie patcha grsecurity na jądro 3.17.2 - ktoś może nakładał? Patch skopiowałem do /usr/src, w konsoli przeszedłem do tej lokalizacji i wpisałem: patch -p0 < grsecurity-(nazwa patcha).patch oczywiście nazwa pliku to jest, teraz nie korzystam ze swojego komputera żeby poprawnie uzupełnić nazwę patcha. Pojawia mi się info o podanie folderu z kernelem i ....i tyle. Nie ważne jaki folder wpiszę to patch nie zostaje nałożony. Jakoś inaczej się to robi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tele Napisano Listopad 14, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2014 sprawdz co jest w patchu i w rzeczywistosci, jesli nie ma czegos to nie nalozysz. ( chodzi mi tu bardziej o znazwy plikow katalogow, linijek ktore patch ma za zadanie zmienic ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krystian Kiermasz Napisano Listopad 15, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2014 patch jest na jądro 3.17.2 więc zakładam że z tym jądrem powinno działać. Podaję lokalizację katalogu jednak nic się nie dzieje - jest tylko błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miszcz Napisano Listopad 15, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2014 Wrzuć patcha do folderu ze źródłami danego kernela(oczywiście musisz je mieć ) a nie do /usr/src. A później spróbuj spatchować z przełącznikiem(strzelam) -p1. Jak będą pokazywać się dalej błędy to wrzuć je na forum. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krystian Kiermasz Napisano Listopad 18, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2014 Jesteś Miszczem! Wszystko gładko i pięknie. Korzystałem z poradnika gdzie było podane, że patch się wrzuca do /usr/src, a teraz dałem do folderu z kernelem plus -p1 i cacy - dzięki!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi