Skocz do zawartości

Problem Z Zainstalowaniem Programu Me-Tv

slabypingwin

Rekomendowane odpowiedzi

W repo F20 nie ma programu ME-TV, choć to znany program i być powinien .

Znalazłem ręcznie rpm-a z tym programem ale ta instalka jest dość stara ,

robiona była dla F15 .

Gdy chcę tego rpm-a zainstalować na F20 to wywala mi takie błędy ;

[darek@localhost ~]$ sudo yum localinstall me-tv-1.3.6-2.fc15.x86_64.rpm

Wczytane wtyczki: langpacks, refresh-packagekit

Sprawdzanie me-tv-1.3.6-2.fc15.x86_64.rpm: me-tv-1.3.6-2.fc15.x86_64

Oznaczanie me-tv-1.3.6-2.fc15.x86_64.rpm do zainstalowania

Rozwiązywanie zależności

--> Wykonywanie sprawdzania transakcji

---> Pakiet me-tv.x86_64 0:1.3.6-2.fc15 zostanie zainstalowany

--> Przetwarzanie zależności: libgconfmm-2.6.so.1()(64bit) dla pakietu: me-tv-1.3.6-2.fc15.x86_64

--> Przetwarzanie zależności: libunique-1.0.so.0()(64bit) dla pakietu: me-tv-1.3.6-2.fc15.x86_64

--> Przetwarzanie zależności: libxine.so.1()(64bit) dla pakietu: me-tv-1.3.6-2.fc15.x86_64

--> Wykonywanie sprawdzania transakcji

---> Pakiet gconfmm26.x86_64 0:2.28.3-6.fc20 zostanie zainstalowany

---> Pakiet me-tv.x86_64 0:1.3.6-2.fc15 zostanie zainstalowany

--> Przetwarzanie zależności: libxine.so.1()(64bit) dla pakietu: me-tv-1.3.6-2.fc15.x86_64

---> Pakiet unique.x86_64 0:1.1.6-10.fc20 zostanie zainstalowany

--> Ukończono rozwiązywanie zależności

Błąd: Pakiet: me-tv-1.3.6-2.fc15.x86_64 (/me-tv-1.3.6-2.fc15.x86_64)

Wymaga: libxine.so.1()(64bit)

Można spróbować użyć --skip-broken, aby obejść problem

Można spróbować wykonać polecenie: rpm -Va --nofiles --nodigest

[darek@localhost ~]$

Jak więc poprawnie zainstalować ME-TV na F20

OFFTOPIC ; na przeglądarce OPERA 12.16 podczas pisania posta tutaj nie działa cały ten pasek powyżej okienka pisania tekstu .

Wszyustkie te ikonki "code""quote" i inne są jasne , nieaktywne

Pewnie były jakieś powody, dla których nie ma już me-tv w nowszych wersjach Fedory (np.Gnome3?) i prawdopodobnie nie uda Ci się zainstalować tego na F20, chyba że poświęcisz bardzo dużo czasu na dostosowanie do nowszych wersji. Głównie chodzi o zależności tego pakietu od libgnomemm26 i libgnomeuimm26, których od F16 w Fedorze nie ma.

Możesz poszukać, bo na rpm.pbone.net widzę, że są paczki na F19, więc może dadzą się przebudować pod F20, ale to żmudna robota i pytanie czy jest sens zabawiać się z tym akurat programem. Może prościej jest znaleźć jakąś istniejąca alternatywę.

Co do offtopa: masz zapewne jeden aktywny na tym pasku, najbardziej po lewej - kliknij.

Na tym programie ME-TV zależy mi dlatego że nie wiedzieć czemu u mnie na KAFFEINE nie ma głosu nakanale  TVPINFO i to na wszystkich dystrybucjach linuksa jakie znam .

A przy użyciu programu ME-TV dźwięk na kanale tvpinfo jest i to bez jakiegoś grzebania w ustawieniach :) I dodam tyle ; na win7 po uruchomieniu programu PROGDVB też w 1 chwili nie ma głosu na tvpinfo , ale w okienku tego programu klikam PPM , wybieram "dźwięk"  i "polish" i po chwili głos jest .

A na kaffeine pole wyboru ścieżki dźwiękowej gdy się wyświetli tvpinfo - jest jasne , nieaktywne .

Przepraszam , ale tego posta piszę z poziomu win7 i w tej chwili wszystkie ikonki powyżej pola tekstowego są normalnie aktywne :)

Jak to jest że w najnowszym kubuntu 13.10 program me-tv instaluje się normalnie , z repo i to że jest nowe gnome a nie stare - nie jest żadną przeszkodą :wub: