Skocz do zawartości

Fedora 20 I Bumblebee

blaster44

Rekomendowane odpowiedzi

Tak raczej będzie, choć mogę się mylić, nie mam Optimusa. Patent w tym, że Bumblebee przydaje się w jednostkowym używaniu aplikacji. To nie do końca jest tak, że instalujesz Bumblebee i nagle masz Optimusa. Aby system skorzystał z przełączania, aplikacje uruchamiasz z polecenia optirun i wtedy Bumble zaskakuje. Składnia:

optirun [options] <application>

Czyli np. optirun firefox i wtedy system korzysta z dedykowanego układu. W powyższym Wiki jest to w sekcji
How to use Bumblebee. Niemniej NVidia kombinowała z oficjalnym wsparciem Optimusa w sterownikach firmowych, niemniej musisz sam zgłębić temat, ponieważ nie mam NVidii, także szukać za Ciebie nie będę, bo ta wiedza nie jest mi potrzebna ;)

Ja wiem, jak to działa. Wiem jak działa optimus i wiem też, jak działa bumblebee. Problem w tym,  że na Fedorze, przynajmniej u mnie, bumblebee NIE działa. Po instalacji powinien zwracać JEDNĄ kartę, tę Intela. A nadal wyświetla obie, a wentylator pakuje. Więc instalacja NIC nie zmieniła. Pytam, jak to rozwiązać.

Z tego co pamiętam nie ma powodu, aby lshw zwracało jedną kartę. Bumblebee to nie Catalyst, nie oferuje dynamicznego przełączania pomiędzy GPU poprzez daemon środowiskowy (kiedy instalowałem go w zeszłym roku, nie obsługiwał nawet profilowania aplikacji).

Wyznacznikiem czy instalacja i konfiguracja przebiegła pomyślnie nie jest co zwraca lshw. W pierwszej kolejności pokaż co zwraca:

optirun glxgears -info

Choć jeśli wentylator "pakuje", to problem może być z obsługą samej nvidii.

Z tego co pamiętam nie ma powodu, aby lshw zwracało jedną kartę. Bumblebee to nie Catalyst, nie oferuje dynamicznego przełączania pomiędzy GPU poprzez daemon środowiskowy (kiedy instalowałem go w zeszłym roku, nie obsługiwał nawet profilowania aplikacji).

Wyznacznikiem czy instalacja i konfiguracja przebiegła pomyślnie nie jest co zwraca lshw. W pierwszej kolejności pokaż co zwraca:

optirun glxgears -info
Choć jeśli wentylator "pakuje", to problem może być z obsługą samej nvidii.

Mi na przykład na ubuntu po instalacji BB wentylator się uspokaja, a lshw zwraca jedną kartę. Dopiero po odpaleniu czegoś na optirun lshw zwraca dwie karty.

[bartosz@localhost ~]$ optirun glxgears -info
[  155.803873] [ERROR]Cannot access secondary GPU - error: [XORG] (EE) Failed to load module "mouse" (module does not exist, 0)

[  155.803913] [ERROR]Aborting because fallback start is disabled.
[bartosz@localhost ~]$

Jeśli rozumiesz jak działa Optimus to powinieneś wiedzieć iż nie można wyłączyć grafiki intela.

Wyłączyć nvidię można wykorzystując:

bbswitch lub vga_switcheroo

https://github.com/Bumblebee-Project/Bumblebee/wiki/Power-Management

Niestety nie wiem co jest wspierane w F20, używałem bbswitch na F17.

Wyłączenie karty sprawdzałem dodatkowo przez poniższy kod, który pokazuje prąd baterii przy pracy z wyłączonym zasilaniem.

Przy wyłączeniu powinien być sporo mniejszy:

$echo "scale=2; print \"Obciążenie baterii [A]: \"; $(cat /sys/class/power_supply/BAT0/current_now) / 1000000" | bc

Nie wiem czy ścieżka jest aktualna w F20.