Skocz do zawartości

Jeden System, Wiele Komputerów

zulowski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Ostatnio zaglądałem tu .. w 2006 roku ;)

Jestem pod wrażeniem tego, co Fedora i jej społeczność osiągneły do tej pory.

Ale dosyć wazeliny...

Chciałbym używać jednego systemu (Fedora 20) na kilku (2) komputerach o różnych podzespołach (chociażby inne karty graficzne, inna rozdzielczość, inne procesory). Na razie zainstalowałem sobie Fedorkę na dysku zewnętrznym z którego mogę wystartować system.

Kolega polecił mi przygotować obraz typu Live CD, bo "on automatycznie rozpoznaje sprzęt i ładuje co trzeba", lecz jednak zainstalowałem sobie system normalnie.

Podłączając dysk do PC (grafika nvidia) wszystko chodzi ok.

Podłączając dysk do Laptopa (grafika amd) system nie wystartuje.

Z Linuksem za dużo do czynienia nie miałem, niestety.

Więc - od czego zacząć teraz? Czy w ogóle da się łatwo uzyskać "mobilność" live CD mająć system na zewnętrznym dysku?

Jeśli nie używasz własnościowych sterowników Nvidii i AMD to wszystko powinno działać bez zająknięcia. Gdy braciszek podłącza swój dysk do mojego kompa to z Fedory korzysta jakby był na swoim.

Zatem czy Fedora w ogóle uruchamia się na sprzędzie z AMD?

Dziękuje za odpowiedzi,

System na laptopie (procesor amd, grafika amd) nie startuje, pojawia się niebieski pasek postępu z ładowania systemu (naciskając ESC) widzę, że zatrzymuje się po "Reached target Basic System." na którym stoi dosyć długo, następnie wypluwa to :

http://i62.tinypic.com/2h4x9nq.jpg

Zakładając wersje Live na "pendrivie" jak wyglądała by sprawa instalacji oprogramowania? Np dociągam poprzez narzędzie "Oprogramowanie" takiego Eclipse, restartuje i już po nim?

By się upewnić, na kompie AMD czysta Fedora nie startuje w ogóle i wyrzuca załączony przez Ciebie zrzut, tak? Wcześniej twierdzi jeszcze, że nie ma /dev/sdc2, czemu? Proces uruchamiania może być jeszcze bardziej gadatliwy, jeśli w grub2 usuniesz opcje rhgb i quiet. Przydała by się również konfiguracja sprzętowa tej maszyny.

Jeśli do instalacji na pendrive użyjesz Fedora Live USB Creator ( liveusb-creator ), to możesz ustawić tam "Persistent Storage", czyli ilość pamięci poświęconej na zapisywanie Twoich danych permanentnie. Pamiętaj jednak że każdy zapis na pamięć flash zużywa ją. No i potrzebujesz mieć odpowiednio dużą ilość miejsca poza systemem (1 GB?).