Skocz do zawartości

Ustawienia Jasności Matrycy

omickal

Rekomendowane odpowiedzi

Aplet do zmiany jasności podświetlanie matrycy nie współpracuje dobrze ze sterowaniem jasnością z poziomu sprzętu - klawiatura. Objaw jest taki, że jak zmienię jasność klawiaturą, to nie zmienia się na suwaku i odwrotnie. To bardzo irytujące, bo jak próbuję trochę pojaśnić ekran w inny sposób niż ten, którym ściemniałem, to zaczyna zmieniać jasność od maksimum czyli w nocy nieźle trzepnie po oczach.

I teraz mam dwa pytania:

1. Jak naprawić ten problem? (dodam, że w grubie mam dodane acpi_backlight=vendor, bo bez tego sterowanie w ogóle nie działało)

2. Jak się nie da naprawić, to w jaki sposób mogę usunąć/wyłączyć aplet służący do zmiany jasności podświetlania matrycy, który domyślnie instaluje się z gnome (zdaje się, że od wersji 3.10; screen poniżej)?

status-menu.png

Uprzejmie proszę o pomoc.

Będzie to trochę dziwna metoda ale, jeśli masz możliwość, zainstaluj jakieś inne środowisko graficzne (KDE? TDE? MATE?) i sprawdź czy na nich też będzie się tak zachowywać...

W ten sposób prawdopodobnie wykluczymy czy jest to wina Gnome jako takiego czy gdzieś "wyżej".

Zainstaluj mozliwie najmniejsze, najprostsze środowisko (LXDE?) a potem zapisz sobie kawałek /var/log/yum.log z tą akcją. Jak odinstalujesz te pakiety, które się zainstalowały, to nie będzie żadnego śmietnika. To nie Windows. Do tego załóż osobnego usera, którego potem usuniesz razem z jego $HOME.

W zasadzie, to zacząłbym nawet od nowego użytkownika - może ten dziwny objaw, to efekt jakichś śmieci na Twoim aktualnym profilu?

Witam, mam podobny problem na swoim Dellu Inspirionie 3537. U mnie po prostu nie ma możliwości zmiany jasności przy użyciu skrótu klawiszowego czy też za pomoca suwaka. Można przesuwać do woli a ekrani ani troche nie zmniejszy/zwiekszy jasności. System postawiony dzisiaj wraz z przeprowadzeniem update'u. (Fedora 20 64bit)

• 1 month later...

Będzie to trochę dziwna metoda ale, jeśli masz możliwość, zainstaluj jakieś inne środowisko graficzne (KDE? TDE? MATE?) i sprawdź czy na nich też będzie się tak zachowywać...

W ten sposób prawdopodobnie wykluczymy czy jest to wina Gnome jako takiego czy gdzieś "wyżej".

Przepraszam, że dopiero teraz, ale nie miałem wcześniej czasu. Na innych środowiskach problem również występuje... Pomożecie?