Skocz do zawartości

Fedora 14 I Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Audio Notebook

Pawson

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich:) Jak w temacie problem dotyczy Fedory 14 i Creative SB. Przegrzebałem trochę sieć w poszukiwaniu rozwiązania, ale mój problem chyba nie sprowadza się do odpowiednich ustawień suwaków czy to pulse audio czy alsa.

Może trochę opiszę sprawę:

Zanim nabyłem w/w kartę dźwiękową trochę próbowałem nowszych wydań fedory, ale ponieważ wówczas jeszcze nie natknąłem się na rzetelny poradnik do f20 postanowiłem zainstalować na próbę najnowsze Ubuntu aby zobaczyć nowe środowisko gnome. Owe właśnie ubuntu (13.10) bez żadnych konfiguracji i instalacji czegokolwiek wykryło kartę udostępniając całe menu jakim dysponuje karta. W praktyce można było kliknięciem przełączać między jedną a drugą i wszystko pięknie śmigało. Jednak cały system był bardzo ciężki a środowisko nie użyteczne i postanowiłem wrócić do sprawdzonej i lekkiej fedory 14 i najlepszego środowiska jakie napisano GNOME 2. Tu okazuje się podobnie, system wykrywa kartę, w ustawieniach dźwięku są dostępne wszystkie opcje dotyczące nowej karty, jednak nie ma z niej żadnych sygnałów wyjściowych, milczy. Kiedy próbuję odtwarzać VLC to wygląda to tak jakby faktycznie trzeba było tylko poprzestawiać jakieś suwaki, bo program działa tylko wszystko milczy. Natomiast gdy działa clementine i przełączę kartę dźwiękową na SB to program przestaje odtwarzać, zatrzymuje się, coś jakby się zawiesił. Według mnie świadczy to o jakimś problemie ze sterownikami tej karty.

Jestem laikiem w kwestiach konsoli i nie wiem jakich narzędzi można użyć by zlokalizować problem. Ściągnąłem jakąś paczkę ze strony creative ze sterownikami dla tej karty pod linuksa ale to są źródła i kompilacja w/g instrukcji nie działa.

Może ktoś może mnie jakoś naprowadzić?

# lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Mobile 945GM/PM/GMS, 943/940GML and 945GT Express Memory Controller Hub (rev 03)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Mobile 945GM/PM/GMS, 943/940GML and 945GT Express PCI Express Root Port (rev 03)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation N10/ICH 7 Family High Definition Audio Controller (rev 02)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation N10/ICH 7 Family PCI Express Port 1 (rev 02)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation N10/ICH 7 Family PCI Express Port 3 (rev 02)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation N10/ICH 7 Family PCI Express Port 4 (rev 02)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB UHCI Controller #1 (rev 02)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB UHCI Controller #2 (rev 02)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB UHCI Controller #3 (rev 02)
00:1d.3 USB Controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB UHCI Controller #4 (rev 02)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB2 EHCI Controller (rev 02)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev e2)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801GBM (ICH7-M) LPC Interface Bridge (rev 02)
00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation 82801GBM/GHM (ICH7 Family) SATA IDE Controller (rev 02)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation N10/ICH 7 Family SMBus Controller (rev 02)
01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation G73 [GeForce Go 7600] (rev a1)
02:00.0 Network controller: Intel Corporation PRO/Wireless 3945ABG [Golan] Network Connection (rev 02)
04:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 01)
05:00.0 PCI bridge: Creative Labs [sB X-Fi Xtreme Audio] CA0110-IBG PCI to PCIe Bridge
06:00.0 Audio device: Creative Labs [sB X-Fi Xtreme Audio] CA0110-IBG
07:00.0 FireWire (IEEE 1394): VIA Technologies, Inc. VT6306/7/8 [Fire II(M)] IEEE 1394 OHCI Controller (rev c0)
07:04.0 CardBus bridge: ENE Technology Inc CB-712/4 Cardbus Controller (rev 10)
07:04.1 FLASH memory: ENE Technology Inc ENE PCI Memory Stick Card Reader Controller (rev 01)
07:04.2 SD Host controller: ENE Technology Inc ENE PCI Secure Digital Card Reader Controller (rev 01)
07:04.3 FLASH memory: ENE Technology Inc FLASH memory: ENE Technology Inc: (rev 01)

[...] ale to są źródła i kompilacja w/g instrukcji nie działa.

Może ktoś może mnie jakoś naprowadzić?

Prawdopodobnie brakuje Ci paczek *-devel. Nie wiem jakich, bo nie podajesz co to za paczka, skąd ją wziąłeś itd.

Prawdopodobnie brakuje Ci paczek *-devel. Nie wiem jakich, bo nie podajesz co to za paczka, skąd ją wziąłeś itd.

XFiDrv_Linux_Public_US_1.00.tar.gz Nie pamiętam już jak ją wygrzebałem, ale gdzieś ze strony creative labs. Znalazłem jakiś link na jakimś forum.

W środku są takie pliki:

COPYING      ctatc.c   cthardware.c  ctimap.h   ctresource.c  ctvmem.c  xfi.c

ct20k1reg.h  ctatc.h   cthardware.h  ctmixer.c  ctresource.h  ctvmem.h

ct20k2reg.h  ctdaio.c  cthw20k1.c    ctmixer.h  ctsrc.c       Disk.id

ctamixer.c   ctdaio.h  cthw20k2.c    ctpcm.c    ctsrc.h       Makefile

ctamixer.h   ctdrv.h   ctimap.c      ctpcm.h    ctutils.h     README

Zainstaluj pavucontrol i tam ustaw właściwą kartę, jak nie pomoże pobaw się różne opcjami min. wybierz właściwe wyjście itd.

Jak nie poskutkuje to użyj alsamixer-> F6-> Wybierz kartę-> Poustawiaj tu różne suwaki na odpowiedni poziom.

Zainstaluj pavucontrol i tam ustaw właściwą kartę, jak nie pomoże pobaw się różne opcjami min. wybierz właściwe wyjście itd.

Jak nie poskutkuje to użyj alsamixer-> F6-> Wybierz kartę-> Poustawiaj tu różne suwaki na odpowiedni poziom.

To nie skutkuje, żadnych zmian w zachowaniu się programów odtwarzających nie powoduje, dźwięku (_niema_ → nie ma) ORT. Gdzieś już o tym ktoś pisał. Dla tego wydaje mi się że problem jest gdzie indziej. Dla czego skoro wszystko wydaje się działać a brakuje tylko dźwięku (problem ustawień suwaków) to clementine się wiesza przy wyłączeniu zintegrowanej karty?

A nie lepiej zamiast się męczyć z jakimś starociem po prostu zainstalować F20?. Tam problem może nie występować. Możesz to sprawdzić używając obrazu live. A skoro zależy ci na Gnome 2 to doinstaluj MATE. 

Wiem że problem by nie występował, ale właśnie przez środowisko graficzne cały system jest mocno nieużyteczny, oczywiście w porównaniu z F14. Jestem mocno zdeterminowany i naprawdę próbowałem. Ta informacja możne być istotna dla tych, którzy właśnie twierdzą że mate jest odpowiednikiem GNOME 2. Otóż nie, nawet powiem że daleko mu do tego środowiska, jedyne czym przypomina GNOME 2 to wygląd, bo jak już zacznie się z niego korzystać okazuje się że to zupełnie co innego, twórcy wzięli pod uwagę właśnie wygląd, a nie użyteczność i praktyczność GNOME 2. Dodam, że mam dużo pracy na plikach, katalogach i oknach wielu programów jednocześnie. GNOME Shell po wielu nocnych ingerencjach było najbardziej przystępne z wszystkich obecnie wspieranych środowisk , ale i tak ręce opadają. Druga sprawa to że wydajność komputera na F20 też już mocno kuleje w porównaniu z f14. Prawdopodobnie któreś z wyższych wydań (f15 lub f16) też już by z SB problemu nie miało, ale tam już też nie ma GNOME 2.

Próbowałem skompilować ten driver i niestety faktycznie sypie się na nieistniejących - w aktualnych wersjach - headerach. Zresztą z tego co widać w internecie, to zawsze z kompilacją tego sterownika były problemy i całość wymagała sztuczek, które w dodatku nie zawsze i nie u wszystkich działały.

[OFFTOPIC]

Wydaje mi, że wszystko jest kwestią przyzwyczajenie. Jakoś nie bardzo mogę sobie wyobrazić funkcje, które można było wykonać w GNOME2 a nie można w MATE czy XFCE.

Poza tym chyba warto spróbować F20, bo świat się zmienia i pozostawania na F14 na dłuższą metę może być uciążliwe szczególnie w przypadku zmiany sprzętu.

Rozwija się także - i to szybko - MATE. Jeśli brakuje Ci jakichś funkcji to warto to chyba zgłosić na projekcie a wcześniej sprawdzić czy nie zostały juz zaimplementowane w aktualnej wersji.

Co do wydajności F20 vs. F14, to jest to wyłącznie kwestia dopasowania systemu do potrzeb (usługi, programy itp). Windows 98 też by pewnie śmigał jak rakieta na dzisiejszych kompach a co dopiero DOS? ;) Tyle, że byłyby mega problemy z obsługą sprzętu.

Oczywiście ze tak, nie twierdzę że f14 jest najlepsza, jednak łatwiej zaktualizować darmowe oprogramowanie niż kupić i wymienić sprzęt na nowy, nadążający za oprogramowaniem. Docelowo oczywiście tak zrobię, chociażby przez sam fakt ograniczeń pamięci ram w obecnie posiadanej architekturze 32bit. Nie zmienia to faktu, że mój obecnie posiadany sprzęt jest już nie rozwojowy a jego poszczególne elementy nie nadają się do wykorzystania potencjalnie nowym sprzęcie.

Reasumując, mój komputer zatrzymał się jakieś sześć lat temu, chyba (_niema_ → nie ma) ORT sensu wymagać od niego nieustającej świetności w najnowszym sofcie ale zostać przy najbardziej dla niego optymalnym.

P.S.

Dla porównania f14 na tym komputerze sprawa wrażenie o połowę szybszej niż win xp.

Ja szczerze mówiąc jadę na sprzęcie pamiętającym F12 i jakoś nie zauważam spadku wydajności. Powiedziałbym nawet, że całość działa sprawniej. Fakt, że korzystam z XFCE, które nigdy jakoś wybajerowane nie było za to funkcjonalnie mi odpowiada.

Ograniczenia pamięci w architekturze 32-bit likwiduje jądro PAE.

PS. Jeśli porównujemy z Win, to sądzę, że W8 działałoby na tej samej maszynie znacznie szybciej niż XP. Wprawdzie moje doświadczenia opieram na porównaniach szybkości działania XP i W8 (90-dniowy trial) na maszynie wirtualnej (VirtualBox)