omickal Napisano Marzec 27, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 27, 2014 Mam ultrabooka 11,6" w rozdzielczości HD, co powoduje, że wszystko na ekranie jest dla mnie zbyt małe. W ustawieniach rozdzielczości ekranu (Fedora 20, Gnome3) nie mam możliwości wyboru rozdzielczości, gdzie zachowane byłyby proporcje wyświetlacza (16:9). Wszystkie mniejsze rozdzielczości mają proporcje 4:3 lub 5:4. Może znacie jakieś rozwiązanie bez zmiany rozdzielczości? Proszę o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Marzec 28, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 28, 2014 Spróbuj zmienić rozmiar DPI: https://wiki.archlinux.org/index.php/xorg#Display_size_and_DPI Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
omickal Napisano Marzec 28, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 28, 2014 (edytowane) Dzięki za odpowiedź, ale to rozwiązanie nie usuwa całkowicie mojego problemu, bo o ile mam rzeczywiście większe niektuóre elementy systemu, to np. przeglądarka internetowa (całe menu itd.) i strony na niej nadal są malutkie... Jakieś inne pomysły? Edytowane Marzec 28, 2014 przez WalDo akcja szwadronu ortograficznego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Marzec 28, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 28, 2014 Podaj wynik lspci to zobaczymy sprzęt. Pozwolę sobie strzelić: czy grafa to intel 4000? + Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
omickal Napisano Marzec 28, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 28, 2014 Dokładnie tak, grafika to intel 4000. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Marzec 28, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 28, 2014 Dokładnie tak, grafika to intel 4000. Intel 4000 jest oparty o chipset Power VR, których to producent dla Linuksa sterowników nie robi. To co działa to vesa, czyli sterownik do wszystkiego, żeby jako tako działało. Obraz jest i nic poza tym. I tą pesymistyczną wiadomością możesz zakończyć przygodę z Linuksem na tym komputerze. Wszystko, tylko nie power vr i będzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
omickal Napisano Marzec 28, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 28, 2014 Aż taka lipa? No nie żartujcie... Nic z tym nie zrobię? Wyświetla dobrze, tylko żeby udało się jakoś zmienić tę rozdzielczość... Nie pomyślałem, że full HD może być takim przekleństwem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hejolinek Napisano Marzec 28, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 28, 2014 Była (kiedyś) taka opcja że miałeś rozdzielczość np. 1600x1200 i wszystkie elementy można było powiększyć Theme editor jakoś tak Niestety ale najbardziej wygodna jest rozdzielczosc ~1200 x ~700 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
omickal Napisano Marzec 29, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2014 Póki co rozwiązałem problem następująco, tj. przy rozdzielczości 1920x1080 ustawiłem większe DPI co pozwoliło mi na powiększenie elementów systemu. Do tego w Firefox poprzez "about:config" zmieniłem wartość "layout.css.devPixelsPerPx" dzięki czemu powiększyłem sobie widok stron w przęglądarce. Jak na razie uważam rozwiązanie za satysfakcjonujące. Pytanie tylko, że jest to zrobione profesjonalnie czy to tylko czasowy substytut... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi