Skocz do zawartości

Dysk Hybrydowy - Praktyczne Wykorzystanie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Stoję przed wyborem dysku 2,5" do laptopa i zauważyłem kompromis pomiędzy zwykłym dyskiem a SSD, w postaci dysku hybrydowego. Dysk taki to 500gb hdd + 8gb SSD. Czy ktoś mógłby się podzielić informacją jak to praktycznie wygląda w przypadku linuxa? 

Na początku myślałem że zawiera on osobną partycję o pojemności 8gb, ale wyczytałem że sam "uczy się" i przenosi najczęściej uruchamiane aplikacje do "sektora" ssd. Czy to działa tylko w windowsie? 

Mnie głównie zależy aby działało to na Fedorce, ale z różnych względów potrzebuję też windowsa obok (wirtualka nie wchodzi w grę), a pojemne dyski SSD są poza moimi możliwościami finansowymi. Zastanawia mnie tylko fakt czy to działa, czy to bajer:)

Trochę off-topic, bo w praktyce tego nie widziałem, ale raczej szedłbym w stronę np. 64GB ssd (ok.180PLN). Dzielisz pół na pół na Windows i Fedorę + do tego zewnętrzny dysk na dane ew. na "Program Files" ;) (250GB to koszt poniżej 100PLN, 500GB poniżej 200PLN i to sporo poniżej). Z ciekawości za ile ta hybryda?

Hybryda to jest fajna w Toyocie, ale do dysku nie miałbym zaufania. Chyba, że nie "dysk się uczy" tylko ja mogę go nauczyć co ma się na nim znaleźć.

[EDIT]

Z opisów sądząc, to funkcjonalność tego dysku zależy raczej od firmware dysku a nie od systemu operacyjnego. Głowy nie dam, bo nie widziałem i korzystałem.

Taki cytat z PCLab.pl

Najważniejszą z użytych technik jest Seagate Adaptive Memory, którą przedstawiliśmy, testując drugą wersję Momentusa XT. W dużym skrócie: wbudowany w dysk kontroler zajmuje się analizą danych, które są z niego odczytywane. Po pewnym czasie kontroler zapamiętuje, do których plików system najczęściej się odwołuje, i umieszcza je w szybkiej pamięci SSD. To zapewnia znaczny wzrost wydajności podczas odczytu, natomiast w ogóle nie wpływa na wydajność zapisu.

Czyli kontroler dysku a nie SO.

Link do całego testu → http://pclab.pl/art54468.html

O wynikach można dyskutować, ale IMHO w sumie nie wygląda to imponująco w porównaniu z SSD.

Edytowane przez WalDo

Ja mam u siebie w laptopie 2.5 hybrydę 750GB+16GB (chyba WD) - owszem, system uruchamia się znacznie szybciej niż przy zwykłym dysku ale przy codziennej pracy nie jest to jakoś mocno odczuwalne. Jeśli masz możliwość zamontowania w laptopie (w jakikolwiek sposób - czy to w przewidzianym na dysk miejscu czy w zatoce na CD/DVD) drugi dysk poszedłbym w kierunku SSD + HDD a nie w hybrydę. Dodatkowo jeśli masz na płycie złącze mSATA to SSD na mSATA + 2 dyski HDD z dużym cache i koniecznie 7200 jeśli zależy Ci na wydajności. A co do pojemności SSD - za 110 USD można już złapać 240GB SSD.

--

Piotrek

Co do kosztu to 500gb + 8gb SSD trzeba liczyć ok 300zł.  Dla mnie w zupełności na oba systemy starczył by dysk o pojemności 250gb. Wszelkie zdjęcia i filmy przechowuję na zewnętrznych dyskach więc pozostałe pliki nie zajmują aż takiej pojemności. Dysku 64gb + USB sobie nie wyobrażam ze względu na prędkość usb 2.0, która nie jest imponująca. 

Sofcik podał fajne rozwiązanie z dyskiem zamiast DVD, muszę tylko się wczytać w temat, bo takie kieszenie na allegro widziałem, pytanie tylko czy prędkość dysku jest tak samo wykorzystana? 

Jakie partycje Fedory muszą się znaleźć na SSD aby system szybko chodził? / i home? A reszte dać na HDD ewentualnie?