Szarik Napisano Czerwiec 13, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 13, 2014 Jadę po kolei z aktualizacjami . Nie chcę mieć gnome, nie pójdzie płynnie na tym laptopie. Na razie mam LXDE, ale zainstaluje Mate. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 13, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 13, 2014 [OT] Ja tam jak zwykle jestem za XFCE Funkcjonalność zbliżona do MATE a niewiele cięższy od LXDE. [/OT] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szarik Napisano Czerwiec 13, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 13, 2014 Kiedyś miałem na tym lapku XFCE, ale czasami się przycinał. LXDE lub Mate chodziły lepiej. Ale w sumie sporo się zmieniło, więc jeszcze zobaczę, na co się zdecyduję ostatecznie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szarik Napisano Czerwiec 14, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 14, 2014 Przez Yum zakualizowałem z 17 do 18 i później przez FedUp do 20. Po wpisaniu w terminalu: sudo grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg znalazło mi to: Znaleziono obraz Linuksa: /boot/vmlinuz-fedup Znaleziono obraz initrd: /boot/initramfs-fedup.img Znaleziono obraz Linuksa: /boot/vmlinuz-3.14.7-200.fc20.i686 Znaleziono obraz Linuksa: /boot/vmlinuz-3.11.10-100.fc18.i686 Znaleziono obraz initrd: /boot/initramfs-3.11.10-100.fc18.i686.img Znaleziono obraz Linuksa: /boot/vmlinuz-3.3.4-5.fc17.i686 Znaleziono obraz initrd: /boot/initramfs-3.3.4-5.fc17.i686.img Znaleziono Microsoft Windows XP Professional na /dev/sda1 Jak widać, są tam wszystkie Fedory, od 17 do 20. Teraz mam takie pytanie. To są tylko jakieś pozostałości w pliku grub.cfg czy aktualizacja nie usuwa poprzedniej wersji? Jeżeli nie usuwa, to jak usunąć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 14, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 14, 2014 To są pozostałości. Wyszukiwane są kolejne wersje jądra Fedory a upgrade ich nie usuwa. Jeśli uruchamia Ci się F20, to wszystkie wcześniejsze jądra możesz usunąć. Resztę pozostałości też. Sprawdź package-cleanup z opcjami --orphans i --leaves. To co się pokaże możesz usuwać. Możesz skorzystać również z innych programów narzędziowych opisanych tu → https://fedoraproject.org/wiki/Upgrading_Fedora_using_yum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szarik Napisano Czerwiec 14, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 14, 2014 Dzięki! Teraz się już ściąga Mate i mam nadzieję, że koniec problemów . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szarik Napisano Czerwiec 14, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 14, 2014 Jeszcze zostały dwie ostatnie "pierdółki" . 1. Po zainstalowaniu Mate niektóre programy zdublowały się. O ile np. Menedżer zadań i MATE System Monitor da się rozróżnić, to z dwoma programami Wygaszacz ekranu jest już problem. Jak zobaczyć, który jest do LXDE a który do Mate? 2. W grubie zamiast standardowych opcji: -Fedora -Opcje -WinXp Mam: -Opcje(tam wszystkie kernele) -WinXp Powyżej opisałem to w skócie. Tu dodaję Grub.cfg. Jak zmienić na konfigurację, żeby wyglądała jak ta pierwsza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szarik Napisano Czerwiec 14, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 14, 2014 Problem nr.2 rozwiązałem . Zmieniłem Grub.cfg na taki. Jak by się komuś nie chciało porównywać: wyciąłem z submenu najnowszy kernel i wkleiłem jako pierwszą opcję (przed submenu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 14, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 14, 2014 Problem nr 2 rozwiązuje reinstalacja GRUBa grub2-mkconfig + grub2-install Problem nr 1.- niebardzo rozumiem o co chodzi. Może package-cleanup --dupes wyjaśni sytuację? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szarik Napisano Czerwiec 14, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 14, 2014 Polecenie package-cleanup --dupes kompletnie nic nie wyświetla. Chodzi mi o to, że po zainstalowaniu Mate, niektóre programy mam podwójne. Jedne z LXDE drugie z Mate. I w menu mam np. 2 razy Wygaszacz ekranu, Zaporę siecową itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi