ddebny Napisano Lipiec 10, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 10, 2014 W opcjach NetworkManager klikam Dodaj VPN i po pojawieniu się listy wyboru konfiguracji nie mam opcji KONFIGURUJ/IMPORTUJ VPN.Gdzieś doczytałem, że trzeba doinstalować paczkę tak więc wykonałem polecenie "sudo yum install NetworkManager-openvpn"Niestety po restarcie systemu nadal nie ma opcji Konfogurcji/Importy plik .ovpnMoja wersja Fedory to 20 LXDE w trybie persistence.Przy próbie doinstalowania:network-manager-openvpn-gnomenetwork-manager-pptpnetwork-manager-pptp-gnomenetwork-manager-strongswannetwork-manager-vpncnetwork-manager-vpnc-gnomenetwork-manager-openvpn-gnomenetwork-manager-pptpnetwork-manager-pptp-gnomenetwork-manager-strongswannetwork-manager-vpncnetwork-manager-vpnc-gnomeWyskakuje informacja "No package availavle. Error: Nothing to do"Ma ktoś pomysł jak to naprawić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 10, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 10, 2014 Jak nie ma paczki, to nie ma co naprawiać. Nie wiem skąd brałeś nazwy pakietów, ale wiele wskazuje, że w Fedorze paczki inaczej się nazywają yum search NetworkManager Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ddebny Napisano Lipiec 11, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 11, 2014 Dzieki za wskazowke. na stronie https://admin.fedoraproject.org/pkgdb/ znalazlem paczke NetworkManager-vpnc i juz sie pojawia. Na puplpit wstawilem folder z plikami ovpn oraz .pem i przy probie importu .ovpn wyskoczyla mi informacja. The file 'CH_Zurich_ch1.ovpn' could not be read or does not contain recognized VPN connection information Error: unknown L2TP file extension. Allowed .conf or .cnf. Czyli mimo wszyskto cos jest nie tak :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 11, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 11, 2014 Ale masz przecież wyraźną wskazówkę. Spodziewa się rozszerzenia .conf lub .cnf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miszcz Napisano Lipiec 11, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 11, 2014 VPN-nów to jest kilka rodzai, aby móc importować pliki .ovpn czyli de facto OpenVPN zainstaluj wtyczkę: yum install NetworkManager-openvpn (plus może jeszcze jak używasz gnomowego klienta to- "NetworkManager-openvpn-gnome") Natomiast rozszerzenie .conf to jest natywna konfiguracja NetworkManagera. Jak dasz eksport to zawsze zapisuje on swoje ustawienia w tym formacie. No, ale najpierw skądś musi je wsiąść Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi