qwers Napisano Sierpień 10, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 10, 2014 Dzień dobry.Jak w programie GParted połączyć ze sobą dwie istniejące partycje (obie z danymi) tego samego typu (obie ex4)?Czyli mam partycje (ilustracja poniżej):/dev/sdb1 system plików FAT32/dev/sdb2 system plików ext4/dev/sdb3 system plików ext4/dev/sdb4 system plików HFS+I teraz chcę połączyć partycje /dev/sdb2 z /dev/sdb3 w jedną partycję bez tracenia zapisanych danych na obu łączonych partycjach.Jak tego dokonać?Bo mam rozumieć, że łączone ze sobą partycje muszą mieć ten sam system plików. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentat Napisano Sierpień 10, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 10, 2014 W czym problem? Montujesz obie partycje i kopiujesz pliki z sdb3 na sdb2. Demontujesz, usuwasz sdb3 i rozszerzasz sb2 aby wypełniła wolne miejsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qwers Napisano Sierpień 10, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 10, 2014 Takie rozwiązanie to i ja wymyśliłem. Ale ja pytam czy z poziomu programu GParted nie da się takiego scalenia partycji przeprowadzić (tj. połączyć rozmiary partycji wraz z przesunięciem danych) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tele Napisano Sierpień 10, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 10, 2014 (edytowane) Nie , bynajmniej przynajmniej nie w tej wersji ktora ja znam. Edytowane Sierpień 11, 2014 przez WalDo znaczenie słów, polecam: http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=7222 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miszcz Napisano Sierpień 10, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 10, 2014 Co za różnica czy zrobi to gparted czy zrobi się to ręcznie . Zresztą taka opcja jest raczej wątpliwa, bo rodziła by ze sobą szereg problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi