Aykan Napisano Wrzesień 12, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 12, 2014 Witam. Przesiadłem się właśnie na Fedore z Debiana. I nie mogę nigdzie znaleść odpowiednika paru poleceń związanych z YUM'em. Nie mogę znaleźć odpowiednika dla: apt-get updateapt-get install -saptitude show Z góry dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Wrzesień 12, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 12, 2014 Yum automatycznie odświeża listę pakietów, ale jeśli chcesz wymusić tę czynność to: yum makecache Przed rozpoczęciem instalacji lista pakietów i sama transakcja jest już sprawdzona, ale domyślnie trzeba ją potwierdzić. Na czym ta symulacja ma jeszcze polegać? Informacje o pakiecie: yum info blabla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aykan Napisano Wrzesień 12, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 12, 2014 Z manuala apta: -s, --simulate, --just-print, --dry-run, --recon, --no-act No action. Perform a simulation of events that would occur but do not actually change the system. Configuration Item: APT::Get::Simulate. Simulate prints out a series of lines, each one representing an rpm operation: Configure (Conf), Remove (Remv), Unpack (Inst). Square brackets indicate broken packages with an empty set of square brackets meaning breaks that are of no consequence (rare). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Wrzesień 15, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 15, 2014 Nawet jeśli yum instaluje tylko jeden pakiet, to i tak trzeba potwierdzić jego instację. Więc symulacja nie jest bardzo potrzebna. Możesz użyć yum downloadonly (czy jakoś tak to było) i yum sprawdzi transakcję, ściągnie pakiety, ale ich nie zainstaluje. To chyba najbliższa testowi rzecz, jaką yum oferuje. + Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aykan Napisano Wrzesień 15, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 15, 2014 Dzieki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi