Jump to content

Kamera Internetowa Skype

Krystian Kiermasz
 Share

Recommended Posts

Witam.

Poszukuję kamery internetowej do Skype, działającej plug&play z naszą Fedorą. 

Moje "zachcianki" :

- koszt w okolicy 50zł 

- 30 fps, rozdzielczość VGA jest wystarczająca

- dobra jakość obrazu przy sztucznym świetle (oczywiście adekwatnie do ceny)

- nie za duże wymagania systemowe (np. niektóre kamery hd mają wysokie wymagania sprzętowe)

Oczywiście będę wdzięczny za każdą odpowiedź, to tylko zachcianki i jestem elastyczny w temacie:)

Dla przyszłych poszukiwaczy: zakupiłem Logitech C170, działa od ręki, skype, cheese bez najmniejszych problemów. Obraz płynny i przyzwoitej jakości (opinia osoby po 2-giej stronie). Przy słabym oświetleniu gorzej sobie radzi, ale nie przeszkadza to w konwersacji. Jedyny minus - mikrofon słabo zbiera (obstawiam kwestię ustawień), dlatego że wbudowany w laptopa równie cicho nagrywa a na windowsie jest o wiele głośniej. Osobiście mnie to nie przeszkadza, gdyż korzystam ze słuchawek z mikrofonem. 

A mikrofon łapie Ci bez problemu? Ja w ustawieniach systemowych zmieniam wartości suwaka, jednak nie ma zadowalającego efektu - praktycznie mnie nie słychać i to zarówno na mikrofonie wbudowanym w laptopa jak i w kamerkę. Musiał bym baaardzo głośno wręcz krzyczeć. Natomiast po podłączeniu mikrofonu pod wejście w lapku (np. jeden kabel od słuchawek z mikrofonem), głos od razu jest wyraźny i głośny. 

Więc obecnie rozmawiam tak, że trzymam w ręku słuchawki z mikrofonem i mówię do nich, a dźwięk dobiega z głośników:)

Dodam tylko, że testowałem na windowsie i oba mikrofony (wbudowany i kamerka) zbierają ładnie i wyraźnie dźwięk i nie trzeba krzyczeć.