Skocz do zawartości

Edycja Swappiness

darekkkk

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Korzystam z linuksa juz wiele lat  - dotychczas było to Kubuntu, które z powodu mocnej zdolności do wywoływania frustracji drobiazgami, spowodowało, że właśnie postawiłem Fedorę 20 (KDE).

Nie mam za dużo ramu (2gb) stąd ważne jest rozsądne nim gospodarowanie a pomaga w tym optymalizacja swappiness.

Pod Kubuntu była to banalna operacja - pod fedorą nie mogę się odnaleźć.

Jak zedytować ustawienia swappiness pod Fedorą?

swapiness jest parametrem jądra i nie zależy od dystrybucji.

Nie wiem jak się ustawia tę wartość w Ubuntu, ale myślę że tak samo jak w Fedorze np. przez wpis w /etc/sysctl.conf albo przez dodanie do parametrów startowych jądra.

Tak jak napisał WalDo, ja dodam od siebie jeszcze standardowe polecenie sysctl -w vm.swappiness=70 oraz, że obecnie zamiast edytować bezpośrednio plik /etc/sysctl.conf powinno się w katalogu /etc/sysctl.d/ utworzyć plik z własnymi ustawieniami np 00-mojeustawienia.conf

Pod Kubuntu robiłem tak:

http://www.ubuntu-pomoc.org/optymalizacja-wykorzystywaniapartycji-swap/

Pod Fedorą nijak się nie sprawdza - wyskakuje "nieznany uzytkownik".

Tak jak napisał WalDo, ja dodam od siebie jeszcze standardowe polecenie sysctl -w vm.swappiness=70 oraz, że obecnie zamiast edytować bezpośrednio plik /etc/sysctl.conf powinno się w katalogu /etc/sysctl.d/ utworzyć plik z własnymi ustawieniami np 00-mojeustawienia.conf

Kompletnie tego nie rozumiem - poproszę tak łopatologicznie.

Kompletnie tego nie rozumiem - poproszę tak łopatologicznie.

Jeszcze bardziej? :) Robisz tak jak opisał to sunrise :) Do pliku wpisujesz np. vm.swapiness=17 (albo inna żadaną wartość). Koniec.

Praktycznie tak samo jak pod Ubuntu.

Robisz to oczywiście jako root (http://wiki.fedora.pl/wiki/Konto_root)

To tylko jedna z metod. Pozostałe z linku podanego przez Ciebie też zadziałają.

Zresztą w tym linku:

Tak jak wspomniałem, jest to tylko rozwiązanie tymczasowe, aby na stałe wprowadzić zmiany edytuj plik /etc/sysctl.conf:

sudo gedit /etc/sysctl.conf

więc też trzeba edytować plik :) Nie wiem gdzie widzisz różnice?

Miałem na myśli, że w Kubuntu polecenie:

sudo kate /etc/sysctl.conf

od razu otwierało plik do edycji.

W Fedorze najpierw musiałem za pomocą "cd" wejść do folderu "etc" - inaczej nie działało.

Dziękuję za zainteresowanie problemem - jestem poczatkującym panem "od Fedory" więc pewnie zasypię Was jeszcze takimi banalnymi pytaniami.

W Fedorze najpierw musiałem za pomocą "cd" wejść do folderu "etc" - inaczej nie działało.

No to chyba tylko u Ciebie takie cuda się dzieją, bo w KAŻDYM Linuksie działa to tak samo. Czy zrobisz

cd /etc 
vi sysctl.conf
czy

vi /etc/sysctl.conf
to wynik będzie dokładnie taki sam: otworzy się plik /etc/sysctl.conf do edycji. Oczywiście o ile zrobisz to jako root czy jak wolisz po "ubuntowemu" przez sudo.

Musiałeś zrobić błąd przy wpisywaniu polecenia.

Nigdy nie żonglowałem tą wartością, ale wydaje mi się, że przy 2GB RAM to mogłoby być zbyt późno na rozpoczęcie zrzucania pamięci.

http://askubuntu.com/questions/103915/how-do-i-configure-swappiness

Licząc wg podanego w ww. linku algorytmu zrzut pamięci rozpocząłby się, gdy wolnego RAM-u pozostałoby zaledwie ok.50-60MB. Byle proces mógłby gwałtownie pochłonąć tę wolną resztkę i wtedy... wciśnij reset. Równie dobrze mógłbyś zrobić "swapoff -a".

• Upvote 1