*Mario* Napisano Grudzień 24, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 24, 2014 Witam ponownie Dzis prosze o pomoc bo nie moge trafic na rozwiazanie mojego problemu. Otoz gdyby ktos z Was ujawnil mi rąbka tajemnicy jak zmienic lub jakiego narzedzia uzyc do zmiany kolejnosci bootowania w systemie Uefi. Dysk sformatowany mam w GPT Zainstalowalem Fedore 21 + Grub2 na osobnej partycji EFI - sda1 Pozniej zainstalowalem Win7 teraz mam dwa systemy z czego Windows startuje jako pierwszy, a ja chcialbym Gruba jako pierwszy bo w nim mam wpis do Windowsa jedyne co umozliwia mi start Gruba to reczne przerywanie startu komputera F9 i reczny wybor bootowania Fedory. Widze w biosie ze sa dwa wpisy w pliku efi ale nie da sie zamienic ich kolejnosci. jakie narzdzie to potrafi ? efibootmgr nie potrafil zmienic kolejnosci ladowania systemow. jest jeszcze jakas alternatywa ? pozdrawiam Wesolych Swiat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Grudzień 24, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 24, 2014 Najczęściej kolejność w BIOS ustala się za pomocą klawiszy F5/F6. Da się tylko musisz doczytać u dołu ekranu, który klawisz jest od przesuwania pozycji w górę, a który w dół. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
*Mario* Napisano Grudzień 24, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 24, 2014 Wiem, jak sie zmienia w Biosie ale mnie chodzi o zmiane kolejnosci ladowania bootloaderow. ktore zapisane sa na partycji EFI Teraz nowe komputery wyposazone sa Bios UEFI ktory to odczytuje z pliku Efi na partycji Efi jakie mamy zainstalowane systemy. Akurat ja zainstalowalem pierwszego Linuksa a pozniej Windows czyli zrobilem odwrotnie jak wszyscy i teraz chcialbym aby Grub byl tym pierwszym Bootloaderem. tego nie da sie zmienc w samym biosie, dlatego szukam jakiegos programu lub komendy ktora zamieni kolejnosc wpisow w pliku Efi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Grudzień 24, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 24, 2014 Musi się dać - przestawiasz pozycje z Boot Order (nazwa zależna od BIOS-u). Nie widziałem wsystkich (U)EFI świata, jednak parę modeli przewinęło mi się przez ręce i nie trafiłem modelu, w którym by tego nie było - aczkolwiek nie mogę mówić za każde rozwiązanie świata Czy takie programy są? Ciężko powiedzieć, bo to powinna być standardowa funkcja każdego BIOS. Może podaj sprzęt i da się na szybko znaleźć instrukcję do niego, albo informacje o (U)EFI. Jeśli faktycznie nie ma możliwości panowania nad Boot Order, to jest to co najmniej pomysł...niecodzienny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
*Mario* Napisano Grudzień 24, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 24, 2014 model HP 15-d043sw probowalem BootOrder z polecenia efibootmgr ale nie przeklada sie to na realne zmiany podczas ladowania bootloaderow zawsze na pierwszym miejscu w biosie jest OS Loader (Microsoftu) a pozniej dopiero Fedora, EFI File, Notebook Hard Drive w samej powloce biosa nie da sie nic edytowac, przynajmniej u mnie musi sie dac jakos to zmienic, doczytalem ze to jest wpis w NVRAM wiec jakis FLASH musi byc. Wkoncu kazdy instalowany system dodaje wlasny wpis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
*Mario* Napisano Grudzień 24, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 24, 2014 Rozwiazalem problem na partycji Efi mialem katalogi EFI, Microsoft, Fedora W kazdym katalogu byly pliki efi i prawie kazdy z nich uruchamial Gruba. jeden tylko plik w katalogu Microsoft o nazwie bootmgfw.efi wgrywal windowsa 7. Zmienilem mu nazwe na bootmgfw.efi.old i odtej pory wgrywa sie normalnie GRUB jako pierwszy. Wybieram system i smiga oczywiscie Grub.cfg tez musialem wyedytowac dopisujac .old do tego efi Windowsa. Problem uwazam za rozwiazany, w dosc latwy sposob. Zobaczymy co sie stanie np po instalacji Win8 pozdrawiam Wesolych Swiat i Szczesliwego Nowego Roku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Grudzień 24, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 24, 2014 Ale kombinacja alpejska :-) Podaj co to za bios, albo jeszcze lepiej - zrób zdjęcie z listy bootowania w biosie i wstaw. Nie chce mi się wierzyć w brak modyfikacji pozycji, ale kto tam wie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fedoras Napisano Grudzień 31, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 31, 2014 A próbowałeś wł/wył secure boot przed zmianą kolejności i aktualizacje od hp? np. http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/softwareDownloadIndex?softwareitem=ob-132991-1&cc=pl&dlc=pl&lc=pl&os=4063&product=7112776&sw_lang= http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/softwareDownloadIndex?softwareitem=ob-140240-1&cc=pl&dlc=pl&lc=pl&os=4063&product=7112776&sw_lang= Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
*Mario* Napisano Styczeń 1, 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 1, 2015 Witam ponownie w Nowym Roku Wszystkim Wszystkiego Najlepszego Fedoras, odpowiadajac na Twoje pytania to TAK i NIE tzn: bios wrzucilem najnowszy od HP, ale nie probowalem tego Softu HP UEFI Support Environment bo ja sie bawilem zmianami botowania pod Fedorą. Ale juz sobie poradzilem, pierwsze kroki w systemie partycjonowania dysku w GPT i biosie UEFI mam za soba Trzy systemy na komputerze postawione i dzialają Fedora 21 Windows 7 Windows 8.1 latwo nie bylo, nie kazda plyta z windowsem widzi GPT, instalacja W7 psuje bootowanie Win 8.1, usypianie windowsa blokuje dostep do partycji z Linuxsa i wiele roznych problemow mozna napotkac a jeszcze niewiele rozwiazan w internecie sie znajduje w takim temacie. Secure Key mam wylaczone, chociaz nie wiem czy caly czas bylo wylaczone czy wylaczylem pozniej szukajac rozwiazan. u mnie poprostu nie ma Disabled tylko Clear i jak sie wyczysci klucze to sie podobna wylączają. Tego nie widac, podobnie jak nie widac jaki jest stan Secure Key (aktywny czy nie) . Jusko, zdjecia biosu wrzuce jak tylko sobie przypomne jak to zrobic ok mam http://fotowrzut.pl/H6UC54V2QE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fedoras Napisano Styczeń 17, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 17, 2015 Ładne zdjęcia 1. Nie wiem, co w twoim BIOSie oznacza opcja "Legacy Support". U mnie jest "Load Legacy Option Rom" i do normalnej pracy ustawiam na "Disabled". Włączam (Enabled) tylko wtedy jak chcę odpalić komp z bootowalnej płytki z dystrybucją, która nie obsługuje UEFI. 2. Kolejność odpalania bootloaderów mam opisaną identycznie jak w twoim BIOSie czyli trzeba podświetlić np. pierwszą opcję (EFI HDD Device...), nacisnąć Enter, kursorami wybrać to co ma być na pierwszej pozycji i ponownie nacisnąć Enter. Zapisać i przeładować. Jeżeli taki wybór nie zostaje zapamiętany to trzeba alarmować hapeka (Awarda, Ami czy innego), że jest błąd w BIOSie. Pozdrawiam w Nowym Roku EDIT Do multiboota, zamiast Gruba używam rEFInd: http://www.rodsbooks.com/refind/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi