swirek21 Napisano Czerwiec 17, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 17, 2015 Witam Chciałem troche "unowocześnić" swojego linuxa i przesiadłem sie (świeża instalka) z centosa 5.5 na 7.0 i juz na wstępie mam problemy z kompatybilnością bibliotek. Posiadam program napisany na na 32 bit linuxa i tutaj zaczyna sie klops. Z dobraniem glibcc poradziłem sobie po przestudiowaniu masy stron, ale niestety nie potrafię odnaleźć działającej paczki libx11.so.6. Problem mam podobny jak w tym poście : http://forums.fedoraforum.org/showthread.php?t=285296 Instaluje wszystkie pakiety które tam podpowiadają , libx11.i686 tez. I nadal program wywala nie znaleziono. A w /lib i /lib64 biblioteka jest. Czy sa jeszcze jakies paczki które pominąłem ? Czy poprostu program moze byc tak stary (2006) ze nie bedzie działać na 64 bitach ? Nie chce przechodzić ma inna wersje linuxa jestem przyzwyczajony do centosa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miszcz Napisano Czerwiec 17, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 17, 2015 Trochę drastyczna przesiadka Spróbuj zobaczyć za pomocą ldd, listę zależnych i brakujących bibliotek twojego programu. Możesz użyć trybu gadatliwego(przełącznik -v). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swirek21 Napisano Czerwiec 17, 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 17, 2015 Wiem Trochę drastyczna przesiadka Spróbuj zobaczyć za pomocą ldd, listę zależnych i brakujących bibliotek twojego programu. Możesz użyć trybu gadatliwego(przełącznik -v). Wiem troche zaszalalem ale chciało mi sie cos nowego to mam. Ldd pokazuje ze mam biblioteki wszystkie wlasnie - ale zdaje mi sie ze.. cos mi głupieje i to sa 64 bitowe - bo program sie wywala ze nie ma. Mozna jakos odinstalować 64bitowe i popchać 32bity ? Na co ewentualnie przejsc zeby tak nie bolało ? 6.5? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaldoWaldow Napisano Czerwiec 20, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 20, 2015 Na co ewentualnie przejsc zeby tak nie bolało ? 6.5?Jak ma być coś ekstra nowego i w podobnym klimacie, to może Springdale 7.1,https://puias.math.ias.edu/ ma wersję 32 bitową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rulezdc Napisano Czerwiec 24, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2015 Cześć Może jeszcze musisz zrobić ldconfig i sprawdzić zmienną LDD_LIBRARY bodajże. Druga sprawa robiłeś strace może coś więcej podpowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi