Jump to content

Centos 7.0 Problem Z 32 Bit Bibliotekami

Recommended Posts

Witam

Chciałem troche "unowocześnić" swojego linuxa i przesiadłem sie (świeża instalka) z centosa 5.5 na 7.0 i juz na wstępie mam problemy z kompatybilnością bibliotek. Posiadam program napisany na na 32 bit linuxa i tutaj zaczyna sie klops. Z dobraniem glibcc poradziłem sobie po przestudiowaniu masy stron, ale niestety nie potrafię odnaleźć działającej paczki libx11.so.6.

Problem mam podobny jak w tym poście :

http://forums.fedoraforum.org/showthread.php?t=285296

Instaluje wszystkie pakiety które tam podpowiadają , libx11.i686 tez. I nadal program wywala nie znaleziono. A w /lib i /lib64 biblioteka jest. Czy sa jeszcze jakies paczki które pominąłem ? Czy poprostu program moze byc tak stary (2006) ze nie bedzie działać na 64 bitach ?

Nie chce przechodzić ma inna wersje linuxa jestem przyzwyczajony do centosa.

Wiem

Trochę drastyczna przesiadka ;) Spróbuj zobaczyć za pomocą ldd, listę zależnych i brakujących bibliotek twojego programu. Możesz użyć trybu gadatliwego(przełącznik -v).

Wiem troche zaszalalem :) ale chciało mi sie cos nowego to mam.

Ldd pokazuje ze mam biblioteki wszystkie wlasnie - ale zdaje mi sie ze.. cos mi głupieje i to sa 64 bitowe - bo program sie wywala ze nie ma. Mozna jakos odinstalować 64bitowe i popchać 32bity ?

Na co ewentualnie przejsc zeby tak nie bolało ? :) 6.5?