boczuleq Napisano Sierpień 2, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 2, 2015 Cześć, korzystałem z windowsa8.1, stwierdziłem, że zainstaluje sobie fedore, obok. No i pojawił się problem. Nie widzi mi przy starcie systemu windowsa. Szukałem w Internecie i niestety nie pomogły mi rozwiązania, które znalazłem. Przeglądając temat https://ask.fedoraproject.org/en/question/39345/dualboot-fedora-20-windows-8-on-separate-drives/?answer=44814#post-id-44814 skorzystałem z tego, żeby zmodyfikować mój plik grub.cfg, menuentry 'Microsoft Windows 8.1' { set root='hd1,gpt2' chainloader /EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi boot } U mnie niestety nie ma foldery Microsoft w EFI, no i nie udało się znaleźć tego pliku bootmgfw.efi,nie wiem czy próbowanie tego w ten sposób jest pójściem w dobrym kierunku. Rozwiązywał ktoś z was podobny problem? --- Pozdrawiam Adam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 3, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 3, 2015 Spróbuj zwyczajnie przebudować menu gruba. Oczywiście jako root: grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg Ręczne modyfikacje w grub.cfg są trochę bez sensu - trzeba je powtarzać po każdej aktualizacji jądra Linuksa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi