Zaba2 Napisano Wrzesień 27, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 27, 2015 Witam, czy może mi ktoś powiedzieć dokładnie jak powinno się instalować pobrane programy (nie z repa) na fedorze? Bo opisy na necie typu wypakuj plik i wpisz ./configure potem make potem make install - wcale nie działa, zawsze gdy próbuję to zrobić to pisze że nie ma takiego pliku. Pobrałem paczkę eclipse-java-mars-R-linux-gtk-x86_64.tar.gz - wypakowałem do folderu (klikłem dwa razy na paczkę i dałem wypakuj tutaj). W wypakowanym folderze są takie między innymi pliki eclipse, eclipse.ini, artifacts.xml i kilka folderów. Powiedzcie proszę co mam teraz zrobić żeby to zainstalować?? P.S W środku jest też folder o nazwie configuration a w nim kilka folderów i plik config.ini - jak próbuję zrobić to według opisów w necie to nie działa, pojawia się tylko nowy plik .log a w nim pisze: !SESSION 2015-09-24 02:19:53.602 -----------------------------------------------eclipse.buildId=4.5.0.I20150603-2000java.version=1.8.0_51java.vendor=Oracle CorporationBootLoader constants: OS=linux, ARCH=x86_64, WS=gtk, NL=pl_PL!ENTRY org.eclipse.osgi 4 0 2015-09-24 02:20:00.776!MESSAGE Error reading configuration: /home/Lapek/Pobrane/eclipse/configuration/org.eclipse.osgi/.manager/.fileTableLock (Brak dostępu)!STACK 0java.io.FileNotFoundException: /home/Lapek/Pobrane/eclipse/configuration/org.eclipse.osgi/.manager/.fileTableLock (Brak dostępu) at java.io.RandomAccessFile.open0(Native Method) Dobra spróbowałem jeszcze raz w katalogu configure troszke inaczej i: [root@localhost configuration]# ./config.inibash: ./config.ini: Brak dostępu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 27, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 27, 2015 Jak nie z repo, to wg instrukcji zawartej w archiwum, które pobrałeś. W katalog readme jest opis jak uruchomić. Nie trzeba nic kompilować ani - tym bardziej - robić to na koncie roota config.ini na pewno nie jest plikiem uruchomieniowym Rozpakuj, przejdź do katalogu eclipse i uruchom zgodnie z opisem w ww. katalogu Wcześniej zainstaluj z repo java-1.8.0.-openjdk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zaba2 Napisano Wrzesień 29, 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 29, 2015 Niestety nic nie ma napisane poza wypakuj i zainstaluj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 29, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 29, 2015 (edytowane) Widocznie inna paczkę mam Wystarczy "wypakuj" Potem cd <katalog do którego wypakowałeś archiwum> ./eclipse A w pliku readme jeszcze kilka uwag nt. uruchamiania z dodatkowaymi opcjami [EDIT] Już mam... Rozdział 4., do którego najwyraźniej nie doszedłeś. Istotne rzeczy są tu: Allocating enough memory and solving OutOfMemoryErrors By default, Eclipse will allocate up to 1024 megabytes of Java heap memory. This should be ample for all typical development tasks. However, depending on the JRE that you are running, the number of additional plug-ins you are using, and the number of files you will be working with, you could conceivably have to increase this amount. Eclipse allows you to pass arguments directly to the Java VM using the -vmargs command line argument, which must follow all other Eclipse specific arguments. Thus, to increase the available heap memory, you would typically use: eclipse -vmargs -Xmx<memory size> with the <memory size> value set to greater than "1024M" (1024 megabytes -- the default). When using an Oracle VM below 1.8, you may also need to increase the size of the permanent generation memory. The default maximum is 64 megabytes, but more may be needed depending on your plug-in configuration and use. When the VM runs out of permanent generation memory, it may crash or hang during class loading. This failure is less common when using Oracle JRE version 1.5.0_07 or greater. The maximum permanent generation size is increased using the -XX:MaxPermSize=<memory size> argument: eclipse -vmargs -XX:MaxPermSize=<memory size> This argument may not be available for all VM versions and platforms; consult your VM documentation for more details. Note that setting memory sizes to be larger than the amount of available physical memory on your machine will cause Java to "thrash" as it copies objects back and forth to virtual memory, which will severely degrade your performance. Dalej tego nie masz w readme_eclipse.html? Edytowane Wrzesień 29, 2015 przez WalDo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zaba2 Napisano Wrzesień 30, 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 30, 2015 Tak czyli jednym słowem nie instaluje się eclipsa (nie wiedziałem, że w linuxie się tak da). Teraz czy dobrze zrozumiałem, zalecają zwiększenie pamięci i tu moje pytanie czy jak raz uruchomie program z zalecanymi parametrami to kolejny raz mogę uruchomić go już normalnie dwuklikiem i będzie pamiętać poprzednie ustawienia czy za każdym razem uruchamiać z tymi parametrami? No i pytanie z innej beczki, jak wyciągnąć skrót żeby móc odpalać z listy programów? Dobra co do parametrów memory size to chyba najlepsze będzie ulimit -c unlimited Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 30, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 30, 2015 Nie. Za każdym razem przy uruchamianiu musisz alokować pamięć. Czy zadziała tu unlimited? Nie wiem. Skrót na pulpit? Zależy jakiego desktopu używasz. Ja korzystam z XFCE i tutaj sprawa jest trywialna: PPM, "Utwórz aktywator...", w wierszu "Polecenie" można wpisać zarówno ścieżkę do programu jak i parametry, które chcemy przekazać. Z innych desktopów od wieków nie korzystałem, ale plik typu *.desktop zadziała raczej we wszystkich. Krótko i treściwie o aktywatorach w różnych dekstopach → http://xmodulo.com/create-desktop-shortcut-launcher-linux.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zaba2 Napisano Wrzesień 30, 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 30, 2015 Dzięki bardzo za pomoc. Pragnę jeszcze podzielić się jednym moim spostrzeżeniem co do Eclipsa. Po przejściu na fedore 22 Eclips działa dużo stabilniej! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi