Skocz do zawartości

Instalacja Fedory Na Laptopie Hp G62

melis

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!  Jestem nowym użytkownikiem forum i mam nadzieję, że zostanę tu na stałe.Kilka dni temu postanowiłem przesiąść się z okienek na linuksa. Złożyło się na to kilka rzeczy, między innymi podatność na awarie. Na początku próbowałem korzystać z Mint'a. Jednak bardzo ciężko uruchamiało się jego live, a po instalacji na dysku, to już całkiem kaplica. Spróbowałem z inną dystrybucją i padło na Fedorę, jako że oparta jest na innym jądrze. Debianowskie też nie startowało. W czym tkwi kłopot? Otóż posiadam laptopa HP G62 z procesorem Athlon turion 2, 3GB ramu DDR3, kartą radeon mobility hd4200 i podczas uruchamiania np z usb live Mint'a sypało sporo błędów i komputer wyłączał się. Z Fedorą startującą z usb tak nie ma, choć też sypie błedami. Mimo to zainstalowałem system na dysku i pierwsze uruchomienie było ok, podobnie jak i drugie. Jednak przy trzecim, już laptop padł. Takie między innymi spisałem komunikaty: cypress construct voltage table failed, radeon dpm intialization error, radeon unknown table version, oraz clock instable. Czym to może być spowodowane? Próbowałem na forum Mint'a uzyskać jakąś bardziej szczegółówą pomoc, ale bez skutecznie, więc próbuję u Was. De facto pozostanę przy Fedorze, bo podoba mi się i, zdaje się jest nieco bardziej złożona od Ubuntu. Aktualnie uruchomiony system mam z dysku, za 3cim razem ruszył mimo tych błędów. Z pendrive wersja live, uruchamia się za każdym razem. Podpowiedzcie mi proszę, gdzie mogę szukać przyczyny kłopotu. Fedora 22 64Bit.

Na wstępie powiem coś o tych laptopach ku przestrodze. Miałem jednego z tej lini laptopów HP i mogę powiedzieć, że niezbyt dobrze współpracują z Linuksem. Niestety, podzespoły są fatalne i nie działają dobrze nawet na Windowsie. Pod Lin działy mi się na nim niezwykłe rzeczy, artefakty itd. Szkoda mi było nawet inwestować czas w naprawianie tego :)  Dobra wiadomość jest taka, że czym nowsza(e) dystrybucja z których korzystasz, to tym o dziwo lepiej te laptopy funkcjonują. Moja rada jest taka-chociaż to forum Fedory - spróbuj najnowszego Ubuntu. 

Co do samego błędu to "clock instable" wygląda na coś dosyć poważnego, zresztą tak jak reszta. Jeżeli pochodzą one od kernela('dmesg'), to wygląda to na bug. Poluj na jak najnowszego kernela, ale polecam to robić w dystrybucjach takich jak np. wspominane już Ubuntu. :) Oni celują w jak najlepszy support dla sprzętu typu laptop.

Weź jeszcze pod uwagę, że ten błąd z dużym prawdopodobieństwem będzie(lub już jest) naprawiony w najnowszych release-ach.

Ale Ubuntu w najnowszym wydaniu truskawkowym, tez upadalo. Fedora bynajmniej live uruchamia sie bez problemu. A ten clock instable, to zdaje sie mi, ze zegar procesora nadmiernie szaleje. W okienkach skakal od 700Mhz do 2300Mhz w zaleznosci od obciazenia. Aktualizowalem bios a raczej robilem downgrade, bo HP wspiera czyms takim jak insyde, jednak nie wiele to pomoglo. Korzyzstanie ciagle z live, meczy mnie chocby ze wzgledu na brak Polskich liter;)

Z tego co wiem to najnowsze wydanie Ubuntu to 15.10 'Wily Werewolf'.

U mnie zegar zatrzymywał się na około 800Mhz na każdy rdzeniu i za nic nie chciał ruszyć w górę. Nawet przy dużym obciążeniu. Jeżeli chcesz powalczyć z tym skakaniem u siebie to spróbuj na początek wyłączyć skalowanie CPU- ustawić governor z 'ondemand' na 'performance'. Linki na temat:

https://docs.fedoraproject.org/en-US/Fedora/20/html/Power_Management_Guide/cpufreq_governors.html

https://wiki.archlinux.org/index.php/CPU_frequency_scaling.

Aczkolwiek dalej radzę najpierw wypróbowanie najnowszego Ubuntu.

(Co do braku polskich liter na live- jeżeli korzystasz z USB to utwórz warstwę trwałości a później zainstaluj sobie polski język. Ze wspomnianą warstwą ustawienia i zainstalowane pakiety przetrwają reboot :) )

Właśnie pobieram 15.04 i zobaczymy. Wygląda na to, że linuks, nie jest na tego laptopa. A szkoda bo za szybko innego nie nabędę. 

(Co do braku polskich liter na live- jeżeli korzystasz z USB to utwórz warstwę trwałości a później zainstaluj sobie polski język. Ze wspomnianą warstwą ustawienia i zainstalowane pakiety przetrwają reboot :) )

A jaśniej można?   ;) Na ten moment to live też padło i nie chce startować już. Brak mi słów, pomysłów i cierpliwość też na wymarciu. Pozdrawiam! Edytowane przez WalDo
Cytując wypowiedzi korzystaj ze znacznika "QUOTE"

Ubuntu 15.04 też nie działa. Udało się mi uruchomić Fedorę z dysku stosując takie opcje do kernela: acpi=off,pnpbios=off acpi_osi=linuks i jakoś wstał system. Obawiam sie jednak, że to poprostu losowa sytuacja. Ubuntu wywalał komunikat na starcie Acpi probe failed.

JoleKK laptop nie posiada biosu uefi a w tym co ma, nie widnieje opcja secure boot. Bios jest bardzo ograniczony do kilku tylko opcji.

Przystąpiłem do pełnej aktualizacji systemu. Zobaczymy czy może to coś da.

Ubuntu 15.04 też nie działa.

Przystąpiłem do pełnej aktualizacji systemu. Zobaczymy czy może to coś da.

Powtórzę jeszcze raz, najnowsza wersja Ubuntu to 15.10. I tą powinieneś wypróbować. Aktualizacja może pomóc- najlepiej z uruchomionym repozytorium 'testing'.

ACPI to jest tylko jeden z problemów dręczących tę serię więc najlepiej polować na wszystko co jest najnowsze :)

Pomyliłem się. Pobrałem 15.10. Oczywiście wpisałem  linux. Po aktualizacji jak narazie wystartował, mimo zgłaszanych w dalszym ciagu, błędów. Większość z nich dotyczy radeon'a. Poza tym wszystkie zaczynają sie od: dmesg oprócz tego, który przywitał mnie w Ubuntu: acpi probe failed.

Edit: błędy zaczynają się od drm jeśli dobrze zapamiętałem, a nie dmseg. Stanowi to jakąś różnicę?

Witajcie. Zdaje się mi, że w końcu znalazłem nadzieję na rozwiązanie mych kłopotów z tym radeonem. Wyczytałem, że amd zablokowało obsługę dpm w pewnych rewizjach i tak między innymi i, w mojej karcie. Nie jestem pewny, ale znalazłem chyba stronę, na której użytkownik poprzez - chyba - skrypt, patch'uje ten problem. Jednak nie jestem pewien, czy aby  na pewno jest to skrypt. Możecie mi w tym pomóc? W linku znajduje się własnie strona z tym "skryptem". http://lists.freedesktop.org/archives/dri-devel/2014-April/058041.html

Zobacz na datę: Fri Apr 18 06:08:11 PDT 2014 - błąd ten powinien być już dawno z patchowany.

Jeżeli po aktualizacji system działa, prawdopodobnie oznacza to, że bug, który u ciebie występował właśnie został naprawiony.

Możesz zaryzykować i zainstalować zamknięte sterowniki do tego radeona(ale to tylko powinno stworzyć kolejne problemy... :))

Fedora nastawiona jest na jak najnowsze wersje stabilne oprogramowania mi.n kernel, sterowniki, X.org itd. To istotne rzeczy i często stwarzające problemy w ramach współpracy z hardware. Dlatego bugi w nich i innych, jeżeli zostaną naprawione, to w Fedorze lub innych podobnych dystrybucjach będziesz mieć tę poprawkę po prostu szybciej. Z drugiej strony Fedora to jest taka piaskownica do testowania oprogramowania, co ma swoje wady.

Wracając do problemu- możesz zainstalować wspominane zamknięte sterowniki, ale licz się z kolejnymi komplikacjami. Na swoim egzemplarzu to z nich właśnie korzystałem i widać było poprawę wydajności, aczkolwiek działy się czasami cuda wianki.