rafalnow8 Napisano Grudzień 26, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 26, 2015 Witam Mam pytanie. Zainstalowałem Fedore Server 23 i686 i próbuje wyłączyć firewalld.service. polecenie systemctl disable firewalld.service niby wykonuje się poprawnie ale po restarcie systemu (w czasie jego rozruchu) firewalld znowu odpala. usługa reaguje na systemctl stop firewalld.service, ale mi chodzi o całkowite wyłączenie firewalld. W Fedora 22 polecenie systemctl disable firewalld.service w zupełności działało. Jak w Fedora 23 Server usługę firewalld można wyłączyć całkowicie w czasie startu systemu? Proszę i dziękuje z góry za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miszcz Napisano Grudzień 26, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 26, 2015 Spróbuj może wykonać polecenie: systemctl mask firewalld.service. Ewentualnie jak to nie pomoże to możesz też poprostu usunąć tę usługę z systemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 26, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 26, 2015 (edytowane) Tak całkiem bez firewalla to słabo... Zatrzymaj firewalld systectl disable firewalld ściągnij iptables i uruchom (no i skonfiguryuj jak lubisz) dnf install iptables-services systemctl enable iptables.service reboot Edytowane Grudzień 27, 2015 przez WalDo Poprawki w związku z uwagą @Miszcz 2 posty niżej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalnow8 Napisano Grudzień 27, 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2015 Witam Polecenie systemctl mask firewalld.service zadziałało. Nie próbowałem jeszcze instalacji iptables. Bardzo dziękuje za pomoc ! Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miszcz Napisano Grudzień 27, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2015 Tak całkiem bez firewalla to słabo... Ja w trybie sprostowania- usługa zarządzająca firewall-em (firewalld.service, iptables.service) a firewall (Netfilter) to dwie różne rzeczy Ponadto zainstaluj nie pakiet iptables(bo to masz i musisz mieć) jak wskazuje Waldo, lecz pakiet iptables-services. Jest to klasyczny zamiennik dla firewalld. Sam z niego korzystam Dzięki niemu będziesz mógł m.in zapisywać swoje reguły tak, żeby przetrwały reboot. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 27, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2015 [...] lecz pakiet iptables-services. Mój błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi