marek353 Napisano Luty 7, 2016 Zgłoszenie Share Napisano Luty 7, 2016 Jak to zrobić, aby skrypt odblokowujący szyfrowany folder wyręczał nas dodatkowo o wpisywanie ręczne hasła w terminalu? Tak obecnie wygląda mój skrypt: #!/bin/bash encfs /home/marek/.tajny/ /home/marek/Tajny | echo "hasło" && Thunar uruchomienie daje taki efekt: "hasło" Hasło EncFS: Nie wiem jak zbudować skrypt aby wklejał hasło nie przed lecz za zapytaniem o nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fedoras Napisano Luty 13, 2016 Zgłoszenie Share Napisano Luty 13, 2016 Tak obecnie wygląda mój skrypt: #!/bin/bash encfs /home/marek/.tajny/ /home/marek/Tajny | echo "hasło" && Thunar uruchomienie daje taki efekt: "hasło" Hasło EncFS: Nie wiem jak zbudować skrypt aby wklejał hasło nie przed lecz za zapytaniem o nie? A jak zmapowałeś słowo "hasło" do programu passwd? a może login? EDIT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miszcz Napisano Luty 13, 2016 Zgłoszenie Share Napisano Luty 13, 2016 -S, --stdinpass Read password from standard input, without prompting. This may be useful for scripting encfs mounts. Note that you should make sure the filesystem and mount points exist first. Otherwise encfs will prompt for the filesystem creation options, which may interfere with your script. Zrób tak: echo "hasło" | encfs -S /home/marek/.tajny/ /home/marek/Tajny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek353 Napisano Luty 13, 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 13, 2016 Oczywiście tej opcji mi brakowało! Czytałem manuala ale widać niedokładnie gdyż przeoczyłem opcję "-S, --stdinpass". Dobrze wiedzieć, że można na Was, z pomocą, liczyć. Dziękuję! Aby zapobiec błędowi Thunar`a warto go dopisać jeszcze na końcu składni polecenia: echo hasło | encfs -S /home/marek/.tajny/ /home/marek/Tajny && Thunar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi