Jump to content

C Kursy

Stancol
 Share

Recommended Posts

Guest Leniwy

Jaki standard? Dla jakiej architektury? Dla systemów wbudowanych?

Jaki poziom chciałbyś osiągnąć

Swoją drogą jeżeli chodzi o code::blocks to nie uważam aby był nie dobry, mam z nim bardzo pozytywne doświadczenia

Jeżeli chodzi o kurs od podstaw wpisz w YouTube "KURS PROGRAMOWANIA C"

Chcesz zadania z C?

http://pl.spoj.com/

Platforma związana z algorytmiką ale generalnie bardzo dobra do nauki

Osobiście uważam iż CODE BLOCKS nawet do bardzo "niezawodnego" użytkowania bardzo się dobrze sprawdza

Jeżeli chodzi o czyste C to najbardziej efektywnie wykorzystuje się go w systemach krytycznych najwyższej niezawodności

nawet tych medycznych (patrz sprzęt medyczny). Zauważyłem po treści posta iż nie jesteś bardzo doświadczoną osobą pisząc na tym forum o takich rzeczach w ten sposób.

1) aby efektywnie wykorzystywać język C musisz poświęcić na niego bardzo dużo czasu i zrobić dużo zadań np. z platformy SPOJ

2) Jeżeli myślisz o wykorzystaniu komercyjnym to gdzie?

3) Jeżeli chcesz zrobić jakiś projekt to opisz go gdyż może lepiej wykorzystać język wyższego poziomu

Czyste C jest dobrze dla mikrokontrolerów np. na architekturze RISC/POWER/ARM gdyż możemy bardzo dobrze wykorzystać zasoby w systemach wbudowanych. Osobiście uważam iż jest to nisza, dużo częściej wykorzystuje się C#/Jave i jest dużo większe na to zapotrzebowanie.

• Upvote 1

Ok, dzięki. Pomyślałem, zainstalowałem linuxa, zdobyłem trochę dośwadczenia. Pora iść krok dalej, czym właśnie miałbyć c. Czytałem, pytałem informatyków, mówili że c jest prosty i potem że wiele języków bierze z c przykład: c,d,c#,c++ itdd

Dzięki

C wcale nie jest taki prosty. Jeżeli nie masz doświadczenia w programowaniu zacznij może od czegoś innego np. Delphi/Pascal.Oczywiście wszystko zależny od twojej motywacji.

• Upvote 1

Cześć

Proponowanie komuś Delphi/Pascal to jak cofanie się w czasie.

Prędzej niech się zajmie językami obiektowymi, lub skryptowymi typu: perl, python

Potem przesiadzie się na C, gdy będzie wiedział więcej o przydzilaniu pamięci itd

pozdrawiam

• Upvote 1

• 3 weeks later...

C wcale nie jest taki prosty. Także dobre szkolenie by się przydało żeby płynnie władać językiem. Ja z C miałem tylko podstawy które na studiach złapałem, później znalazłem pracę gdzie C# był wymagany i przerabiałem kurs z eduweba. Bardzo konkretne materiały od podstaw także nie ma problemu z wdrożeniem się.

• Upvote 1

• 1 year later...