Kerberos Napisano Wrzesień 15, 2016 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 15, 2016 Podczas uruchamiania komputera okno wyboru systemu wygląda poprostu okropnie,czarne tło i kulfoniasta czcionka.Czy da sie pomniejszyć tą czcionkę i wgrac jak nie mylę nazwy bootsplash? jeśli tak to czy sie to instaluje poprzez jakis program,czy robi ręcznie? Ps. wiem że to duperelka ale denerwuje mnie ten ohydny widok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 15, 2016 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 15, 2016 GRUB? Da się https://www.google.pl/search?sourceid=chrome-psyapi2&ion=1&espv=2&ie=UTF-8&q=how%20to%20change%20grub%20theme&oq=how%20to%20change%20grub%20theme&aqs=chrome..69i57j0l5.11743j0j1 Pierwszy link wygląda nie najgorzej. Trochę może pomóc dnf install grub-customizer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kerberos Napisano Wrzesień 16, 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 16, 2016 wywaliłem spektakularnie gruba,teraz muszę go naprawić,chyba sie jednak przekonam do tej ohydy Nie wiem co spowodowało wywalenie,jedno co zrobiłem to wskazalem w grub.cfg ścieżkę do .png i zainstalowałem ten program,z którym notabene nie wiem co sie robi,a raczej co on robi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 16, 2016 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 16, 2016 [...]zainstalowałem ten program,z którym notabene nie wiem co sie robi,a raczej co on robiUruchom to będziesz wiedział Ścieżki do pliku .png (tła jak rozumiem) nie ustawiasz w grub.cfg TO siedzi w theme.txt w jednym z podkatalogów /boot/grub2/themes Ogólnie jak nie wiesz co robisz, to warto sobie zainstalować system pod np.VirtualBox i tam sobie testować. Bezpieczniej i mniej czasu się traci na reinstalacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kerberos Napisano Wrzesień 16, 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 16, 2016 to ci teraz powiem,a co spektakularnego wywalenia dokonał ten program.Zmieniłem wersję F24 na 23 bo ta nowa jest do d... mam takie zacinki że czasami tylko wyłączenie kompa "na pałę przyciskiem" pomaga.Zainstalowalem na F23 i po zmianie nazwy restart i sytuacja ta sama,fedora nie wstaje.jeśli to nie program to zapewne gryzie się z grubem. Swoją drogą to samo można osiągnąć za pomocą mc i ręcznej zmianie zapisu grub.cfg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 16, 2016 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 16, 2016 No więc zgoda niestety. Podałem grub-customizer, żeby być w zgodzie z prawdą, ale... Jak to działa? Do tej pory nie wiem a próbowałem już ze 2-3 razy Swojego gruba wystroiłem wyłącznie ręcznie edytując theme.txt Grubb.cfg? Nie wiem jak przy jego pomocy cokolwiek zrobiłeś (poza zmianą fontów), bo wg mnie cała magia tkwi tam we wpisie set theme=($root)/grub2/themes/system/theme.txt Może się mylę, więc opisz może dokładniej temat. Na pewno nie tylko Ty i ja chcemy zmienić, upiększyć ekran startowy.Dzielmy się wiedzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kerberos Napisano Wrzesień 17, 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 17, 2016 Chodziło mi o grub.cfg w sensie zmiany nazwy startującego systemu,kwestia fontów i splasha pozostała otwarta bo na teraz mam zagwozdke ważniejszą niż wodotryski frezy,frezy,frezy Może sie stać że z musu przejde do konkurencji,jakis ubunciak albo arch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 17, 2016 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 17, 2016 Może sie stać że z musu przejde do konkurencji,jakis ubunciak albo arch.Nikt Ci nie broni, ale to zazwyczaj tylko zmiana problemów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kerberos Napisano Wrzesień 17, 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 17, 2016 jestem na klonie fedory - CentOS 6.8 >> no super sprawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kerberos Napisano Wrzesień 24, 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 24, 2016 Szybkie,skuteczne HOWTO na wygląd bootloadera 1. w /boot/grub2/themes/system/ są jakies obrazki,jak nie to wrzuć coś w formacie .png co będzie tłem bootowania 2. grub2-mkfont --output=/boot/grub2/DejaVuSansMono.pf2 --size=16 /usr/share/fonts/dejavu/DejaVuSansMono.ttf nie przejmuj sie tym co wypluje konsola,zostanie w /boot/grub2 zapisana czcionka 3. w /etc/default/grub GRUB_CMDLINE_LINUX="vconsole.font=latarcyrheb-sun16 $([ -x /usr/sbin/rhcrashkernel-param ] && /usr/sbin/rhcrashkernel-param || rhgb quiet" GRUB_FONT=/boot/grub2/DejaVuSansMono.pf2 GRUB_GFXMODE=1600x1200 GRUB_GFXPAYLOAD_LINUX=text GRUB_BACKGROUND=/boot/grub2/themes/system/background.png 4. grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg przeładowanie konieczne.Jeżeli wczesniej wywaliłeś zapisy z innymi kernelami i SafeMode to one znów się pokażą.Wystarczy ręcznie usunąć ale już bez przeładowania. Ps. wielkość czcionki i .png zależy od ciebie.Przy moim monitorze to opcjonalna wielkość,z tego co wiem grub nie pozwala na większy format i przeskaluje pod siebie. Ps1. zapis GRUB_CMDLINE_LINUX jest chyba?? zależny od tego co oferuje wersja Fedory,przed zmianami popatrz co masz w zapisach i zmieniaj z głową 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 24, 2016 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 24, 2016 Dobra robota. Fajnie, że się podzieliłeś doświadczeniem - nie wszystkim sie to zdarza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi