Damian Rytel Napisano Kwiecień 2, 2017 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2017 Witam Chciałem zaszyfrować pendriva w tym celu wpisalem komende cryptsetup -y luksOpen /dev/sdb dostałem taką odpowiedz Urządzenie /dev/sdb nie jest prawidłowym urządzeniem LUKS. Co z tym zrobic ? Jak moge zaszyfrowac prawidlowo pendriva ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 2, 2017 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2017 Wg mnie szyfruje się partycję a nie dysk, czyli /dev/sdb1 a nie /dev/sdb. Poza tym trzeba zrobić wcześniej zrobić luksformat. Tu masz opis step by step https://miguelmenendez.pro/en/articles/encrypt-usb-storage-device-linux-unified-key-setup-luks.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Kwiecień 3, 2017 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2017 Jak szyfrowałem sobie 500 gigabajtowy dysk na kopie zapasowe, po prostu wyklikałem szyfrowanie w gparted. Przy montowaniu Gnome zwyczajnie pyta o hasło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek353 Napisano Czerwiec 12, 2017 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 12, 2017 A nie prościej skorzystać z encfs lub openssl? To bardzo wygodne i szybkie funkcje szyfrujące ale obsługiwane z linii poleceń co dla niektórych "klikaczy" wyda się opcją nie do pokonania. Można uprościć żmudne każdorazowe wypisywanie poleceń tworząc np. aktywator, jeden dla odszyfrowania a drugi odwracający proces. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi