mrowa19861 Napisano Sierpień 9, 2017 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 9, 2017 Witam, Na F25 zainstalowałem i skonfigurowałem SMB i teoretycznie wszystko jest ok. Z poziomu Win7 podaję użytkownika i hasło i mam dostęp do udostępnionego folderu, ale niestety pomimo zmiany uprawnień nie mogę nic zapisać do tego folderu z poziomu Win7. Dodam, że uprawnienia dla folderu to 0777 i root jest też użytkownikiem SMB Poniżej konfiguracja smb [global] workgroup = WORKGROUP netbios name = PC server string = Server Linux os lavel = 64 prefered master = yes domain master = yes local master = yes security = user passdb backend = tdbsam printing = cups printcap name = cups load printers = yes cups options = raw [samba] path = /home/samba public = yes writeable = yes valid user = root create mask = 0777 directory mask = 0777 Z góry dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Sierpień 11, 2017 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 11, 2017 W jaki sposób utworzyłeś sambowego użytkownika i jego hasło? Jakie uprawnienia ma katalog /home/samba? ls -al /home Ja rozwiązuję sprawę poprzez utworzenie nowej grupy użytkowników o nazwie, przykładowo, sambowcy i dodaję do niej wszystkich, którzy mogliby tam coś zapisywać. Mniej więcej tak: addgroup sambowcy usermod nazwa_uzytkownika -aG sambowcy chown samba.sambowcy /home/samba/ chmod -R 775 /home/samba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrowa19861 Napisano Sierpień 11, 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 11, 2017 Dla katalogu /home/samba nadałem chmod 777 , a użytkownika dodawałem poprzez sudo smbpasswd root. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrowa19861 Napisano Sierpień 11, 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 11, 2017 Przed chwila utworzyłem grupę i dodałem root do grupy tak jak pisałeś. Niestety dalej ten sam efekt, mam dostęp do udostępnionego folderu, ale nie mogę w nim zapisywać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Sierpień 12, 2017 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2017 A ja masz uprawnienia 777, to nie trzeba bawić się w grupy i uprawnienia. Na razie nie mam pomysłu, ale pomyślę przez niedzielę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrowa19861 Napisano Sierpień 16, 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 16, 2017 Najdziwniejsze jest to, że zgodnie z nadanymi uprawnieniami dla tego użytkownika powinienem mieć pełen dostęp, a z poziomu Win7 mam tylko dostęp do odczytu. Natomiast zastanawiam się czy jeśli komputer z W7 jest w domenie, a maszyna z Fedorą nie to czy może to nie jest problemem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Sierpień 16, 2017 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 16, 2017 To już trudno mi powiedzieć, bo nie mam żadnego komputera z Windowsem, ale klient na Androidzie, linuksowe menedżery plików oraz smbclient zapisują bez kłopotu. Mam prośbę: czy masz może inny komputer, lub telefon/tablet, na którym mógłbyś zapisać coś w udziale samba? Sprawdzimy, czy psuje nam wszystko Samba, czy Windows. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slabypingwin Napisano Sierpień 20, 2017 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 20, 2017 Ja też mam problem z Sambą . Przeglądarki plików Caja lub Pcmanfm nie chcą wyświetlić zawartości domowego dysku sieciowego ; Jeden wątek jeden problem, nie podpinamy się pod tematy innych (na dodatek z tak nieszczegółowym opisem problemu). Sorror Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Sierpień 20, 2017 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 20, 2017 mrowa19861 O ile to możliwe pokaż cały plik konfiguracyjny. Jeśli w nim występują - zamarkuj publiczne adresy IP. Włącz "wyższy poziom logowania" w pliku /etc/samba/smb.conf: log level = 1 auth:3 Zrestartuj serwer, spróbuj się zalogować i pokaż logi - zobacz co masz w /var/log/samba itd. Pokaż też wynik polecenia: sudo lsof -Pnl +M -i4 | grep mbd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi