Toni Napisano Listopad 28, 2018 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2018 Obecnie używam jądra systemu w wersji 4.18.16-300 nowsza wersja to 4.19.3-300.. Nowsza wersja powoduje problemy jakie opisałem w tym temacie Pojawiły się nowe aktualizacje, które może naprawią problem jaki mam, mogą to jednak być aktualizacje które nie naprawiają problemu a tylko podnoszą numerek wersji, a to czego się najbardziej obawiam, to, że usunął dobrze działającą wersję 4.18.16-300 a ja w ekranie wyboru GRUBA będę miał do wyboru tylko pomiędzy dwoma niedziałającymi dobrze wersjami. Czy moje obawy są bezpodstawne? Czy powinienem powstrzymać się od aktualizowania systemu do momentu wyjaśnienia jaki problem występuje w najnowszej wersji jądra systemu? W zalinkowanym temacie podałem wszystkie informacje o jakie mnie proszono, nie dostałem jednak odpowiedzi czy problem jaki mam jest już zgłoszony czy pojawiły się do niego stosowne aktualizacje? Nie wiem czy powinienem aktualizować czy czekać. Wśród aktualizacji jakie mógłbym zainstalować jest w opisie kernel 4.19.3-300 do kernel 4.19.4-300, obawiam się że najstarsza wersja która dobrze funkcjonuje zostanie usunięta - a czy ta aktualizacja coś naprawi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew Napisano Listopad 28, 2018 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2018 Jeżeli chcesz mieć dostępnych więcej jąder linuksa to jako root zmień w pliku /etc/dnf/dnf.conf linijkę installonly_limit=3 na np. installonly_limit=5 Wówczas przy aktualizacji dopiero 6 jądro będzie usuwane - będziesz miał do dyspozycji 5 ostatnich. Oczywiście - aktualizuj, może akurat będzie naprawione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toni Napisano Listopad 28, 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2018 Jak wejść do pliku jako root? Kiedyś wystarczyło zalogować się jako root ale teraz nie ma konta root więc jak otworzyć ten plik? Przez konsolę? Jakim poleceniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Listopad 28, 2018 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2018 Nie jestem pewny czy ze względów bezpieczeństwa zadziała (w Plasma coś mieszali - może tu i tu : D), ale spróbuj: sudo gedit /etc/dnf/dnf.conf Lepiej na przyszłość zapoznaj się z edytorem tekstu w konsoli, np. nano: sudo nano /etc/dnf/dnf.conf Zapisywanie zmian Ctrl+S, wyjście z programu Ctrl+X [Enter]. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toni Napisano Listopad 28, 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2018 [dawid@localhost ~]$ sudo su - [sudo] hasło użytkownika dawid: [root@localhost ~]# sudo gedit /etc/dnf/dnf.conf Unable to init server: Nie można połączyć: Connection refused (gedit:2911): Gtk-WARNING **: 20:52:38.466: cannot open display: [root@localhost ~]# sudo nano /etc/dnf/dnf.conf sudo: nano: nie znaleziono polecenia [root@localhost ~]# sudo nano /etc/dnf/dnf.conf Ani jedno ani drugie nie działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 28, 2018 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2018 sudo dnf install nano? Jak nie zainstalowałeś, to nic dziwnego, ze nie działa. A gedit jako edytor graficzny, to faktycznie w sesji użytkownika może się nie uruchomić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Listopad 28, 2018 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2018 Dla sprostowania - jak jedno to nie drugie. Jak stosujesz : sudo su - To w tym momencie podnosisz uprawnienia do poziomu administratora - już nim jesteś (choć to nie to samo). I po tej komendzie wystarczy: nano /ścieżka/plik Jeśli chcesz uruchomić bezpośrednio przez sudo to z konta użytkownika: sudo nano /ścieżka/plik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toni Napisano Listopad 28, 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2018 Dzięki bardzo za pomoc - plik zmodyfikowany !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi