Jump to content

[WINE] Problem z Battlenetem i StarCraftem

Aoki
 Share

Recommended Posts

Witam. Blizzard od jakiegoś czasu udostępnił StarCraft I za darmo.

Kilka dni się z tym męczę i kurcze coś nie działa :)

Mam Fedorę 32, pobrałem WineHQ-stable. Mesa Driver 20.1.3

Zainstalowałem Battle.net przez WINE, ale pierwszy problem to brak czcionek w przyciskach:

1170060531_Zrzutekranuz2020-08-0223-28-17.thumb.png.0ed44371422526f6073e868bbac357ad.png

Przez WineTricks zainstalowałem różne czcionki:

1370729493_Zrzutekranuz2020-08-0223-35-01.thumb.png.5b8ec826e7e2b14e801489afa06d33b9.png

Natomiast StarCraft nie chce mi się uruchomić przez B.net, więc spróbowałem ręcznie i wychodzi coś takiego:

wine StarCraft.exe  
015e:fixme:ntdll:NtQuerySystemInformation info_class SYSTEM_PERFORMANCE_INFORMATION
015e:fixme:setupapi:SetupDiBuildDriverInfoList Unhandled type 0x1.
015e:fixme:kernelbase:AppPolicyGetProcessTerminationMethod FFFFFFFA, 0032FE50

No i sam nie wiem co z tym dalej robić ...

Wcześniej korzystałem z wersji staging, bo była domyślnie w repozytorium i w użyciu domyślna architektura win64 i miałem to samo. Pobrałem WineHQ i użyłem domyślnie arch=32, ale nie miało to znaczenia.

Dużo piszą o tym Lutrisie. To taki rodzaj winetricks ? Czy wystarczy czysta instalacja Lutrisa, czy do tego wymagana jest jeszcze obecność Wine ?

No i jak to wygląda ze sterownikami? Rozumiem, że wykorzystywane są sterowniki Linuksowe, bo próbując zainstalować te z Windowsa, to nie znalazł urządzeń.

Lutris to taki zarządca windowsowych gier i programów – można podłączyć różne sklepy. I oczywiście jest to nakładka na Wine, jednak czy wymaga Wine to nie wiem – sam nie korzystam, a słyszałem, że to zależy od systemu. Niemniej jednak z poziomu samego programu można zarządzać różnymi wersjami Wine i do każdego programu zastosować własną. Niewątpliwą przewagą Lutrisa nad czystym Wine jest to, że posiada całkiem sporą bazę skryptów instalacyjnych, które zainstalują i ustawią program i Wine tak żeby ze sobą działały. Najlepiej jakbyś sam sprawdził albo obejrzał jakieś tutoriale na YT, ja nic więcej nie jestem w stanie powiedzieć.