Jump to content

brak możliwości wklejania do zamontowanego dysku

Toni
 Share

Recommended Posts

Cześć,

Zauważyłem dziwny błąd. Do wymiany plików między systemami Windows i Fedora służy mi często osobny dysk z danymi sformatowany w NTFS. Do tej pory nie było żadnych problemów. Używam środowiska Gnome wchodzę w "inne położenia' wskazuję dysk, wpisuję hasło i do tej pory mogłem wklejać pliki z Linuxa by przejrzeć je na Windowsie 10. Teraz jednak występuje dziwny problem, po skopiowaniu pliku , chcąc go wkleić nie mogę tego zrobić bo przycisk wklej jest nieaktywny. Co ciekawe problem występuje dość wybiórczo. Otóż, gdy uruchamiam Fedorę i występuje ten problem to nic nie pomaga wielokrotne uruchomienie systemu ponownie (próbowałem do trzech razy dziś) - problem nie znika, wklejanie pozostaje nieaktywne, ale gdy tylko uruchomię raz Windows i później ponownie uruchomię Fedorę problem sam znika. Już dwa czy trzy razy próbowałem tego sposobu i za każdym razem uruchomienie Windowsa pomaga. Czy moglibyście mi pomóc? Mało się znam a często wykorzystuje ten sposób do przenoszenia plików.

Stawiałbym na jakość "czystego" odmontowania i zamknięcia systemu Windows. Zamknięcie Windows przez "Start"->Zamknij system" (czy jakoś tam podobnie) robi "fast shutdown" i albo uda się odmontować i pozamykać wszystko albo nie :) Windowsowi to nie przeszkadza a linuksowi tak.

Sposoby są 2 (z pierwszego korzystam w razie potrzeby, drugi podobno też działa, ale wymaga odpalania i zamykania windy):

sposób 1.:

ntfsfix /dev/sdXY (podaj odpowiednie wartości dla swojego dysku). 

Partycja musi być w tym momencie odmontowana. Po ponownym zamontowaniu powinno być OK.

sposób 2.:

Otwierasz Windows, otwierasz "cmd" jako administrator i wpisujesz:

shutdown /s

po ponownym uruchomieniu Linuksa dysk nie powinien sprawiać problemów.