fraktal15 Napisano Styczeń 3, 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2022 i co dalej w tej sprawie?:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Styczeń 3, 2022 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2022 (edytowane) W dniu 3.01.2022 o 17:52, fraktal15 napisał: i co dalej w tej sprawie?:) No dalej tu musisz go zamontować tam gdzie gdzie chcesz. Do pliku /etc/fstab dajesz linię w odpowiednim formacie np: /dev/sdb1 /dane ext4 defaults 1 1 gdzie: /dev/sdb1 - partycja na twoim dysku /dane - katalog w którym będzie zamontowana ta partycja, katalog ten musi wcześniej istnieć i może być w dowolnym miejscu systemu plików ext4 - format systemu plików. Tutaj musisz podać format (tutaj ext4) w jakim sformatowałeś swoją partycję (bo sformatowałeś ją?) reszta generalnie Cie nie interesują, a jeżeli Cię interesuje to zajrzyj do podręcznika man fstab lub internetu. zamiast /dev/sdb1 można podać LABEL=<etykieta_dysk> ale nie polecam lub UUID=<uuid_partycji> to akurat polecam, UUID partycji poznasz poleceniem blkid. Po dodaniu wpisów, proponuje je, przed ponownym uruchomieniem, przetestować. Wykonaj polecenia: mount /dane i umount /dane W przypadku błędów, musisz je poprawić lub za komentować (znak #) lub usunąć wpis który dodałeś. Inaczej czeka Cię problem z uruchomieniem systemu i "zabawa" z trybem ratunkowym. Edytowane Styczeń 8, 2022 przez sunrise Zamiast default musi być defaults 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fraktal15 Napisano Styczeń 8, 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 8, 2022 Zrobiłem wg. zaleceń. Po wykonaniu poleceń mount i umount wszystko zadziałało prawidłowo, a po restarcie komputera: i nie mogę nic napisać. Po ponownym restarcie i wejściu w edycję grub poprzez kliknięcie "e" podczas rozruchu: Co zrobić by odpalić konsole (aby wywalić pozycje z tym dodanym dyskiem z /etc/fstab), albo naprawić, żeby się dysk montował prawidłowo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Styczeń 8, 2022 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 8, 2022 (edytowane) W grubie usuń wpisy "rhgb quiet" i popatrz i pokaż jaki jest błąd Dodatkowo możesz uruchomić z płyty lub pendrive fedorę w trybie ratunkowy i tam w konsoli zamontować partycje np. w katalogu /mnt lub uruchomić fedorę live i tam w konsoli zamontować partycje. W twoim przypadku powinno być coś w tym rodzaju mount /dev/sda3 /mnt Mała uwaga jeżeli uruchomisz z płyty lub pendrive to dysk nie musi być dostępny jako /dev/sda może się inaczej nazwy, bo np. pendrive teraz jest sda a twój dysk to będzie sdb, najlepiej wydaj polecenie lsblk i twoja partycje to będzie ta która ma rozmiar 117,7G Plik fstab będzie prawdopodobnie w /mnt/root/etc/fstab W trybie ratunkowym będzie zapewne dostępny tylko edytor vi więc przed wszystkim zapoznaj się ja się w nim dokonuje edycji i jak się z niego wychodzi, bo nie jest to takie oczywiste. Po edycji odmontuj /mnt Edytowane Styczeń 8, 2022 przez sunrise 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fraktal15 Napisano Styczeń 8, 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 8, 2022 Po usunięciu "rhgb quiet" z grubą wyświetliło: Czyli co robić dalej bo się zgubiłem? To o czym pisałeś w poprzednim poście czy coś innego? Wielkie dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Styczeń 8, 2022 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 8, 2022 No musisz postępować tak napisałem Ci w poprzednim poście, dziwne, że montowanie w konsoli się udało, bo wpis w fstab jest błędny (źle Ci podałem), nie powinno być default tylko defaults, brakuje s na końcu. Jeszcze jeden sposób, może łatwiejszy, ale nie wiem czy będzie u ciebie działał: w grub zamiast rhgb quiet dodaj rd.break Enterem wchodzisz w tryb awaryjny i w konsoli wydajesz polecenia mount -o remount, rw /sysroot chroot /sysroot vi /etc/fstab naciskasz insert (lub i) dokonujesz zmian wciskasz esc wpisujesz :wq exit exit 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fraktal15 Napisano Styczeń 8, 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 8, 2022 Działa, bardzo dziękuję. Ostatnie pytanie w tym temacie: Jak zmienić nazwę zamontowanego dysku z "Wolumin" na inną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Styczeń 8, 2022 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 8, 2022 42 minuty temu, fraktal15 napisał: Jak zmienić nazwę zamontowanego dysku z "Wolumin" na inną? Prawdopodobnie musisz ustawić etykietę (label), w zależności do systemu plików służą do tego różne programy, dla ext4 jest to e2label np. e2label /dev/sdb1 moj_dysk 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fraktal15 Napisano Styczeń 9, 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 9, 2022 Super. Wszystko działa jak powinno, dziękuję bardzo i zamykam temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi