fraktal15 Napisano Grudzień 14, 2021 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 14, 2021 Narozrabiałem i nie wiem, dlaczego zmieniła mi się nazwa użytkownika na bash-5.1 w terminalu. Jak to naprawić i czemu tak się stało? ` Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fraktal15 Napisano Grudzień 14, 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 14, 2021 jakimś cudem usunąłem chyba .bashrc i .profile z tego co czytam. Tylko jak to teraz naprawić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomcio Napisano Grudzień 14, 2021 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 14, 2021 Powinieneś mieć coś w /etc/skel, przekopiuj plik stamtąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fraktal15 Napisano Grudzień 14, 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 14, 2021 bashrc mi się udało, ale .profile nie ma w tym katalogu i nie mam jak przekopiować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomcio Napisano Grudzień 14, 2021 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 14, 2021 Czyli jeśli sam nie utworzyłeś to najprawdopodobniej nigdy nie miałeś .profile. Zresztą on do szczęścia nie jest potrzebny skoro masz .bashrc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fraktal15 Napisano Grudzień 14, 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 14, 2021 po skopiowaniu bashrc wyskakuje: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomcio Napisano Grudzień 15, 2021 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 15, 2021 To coś mocniej popsułeś system niż tylko usunąłeś pliki z HOME Musisz znaleźć pakiet, który dostarcza ten plik i go zainstalować z powrotem: dnf provides /usr/share/defaults/etc/profile 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Grudzień 15, 2021 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 15, 2021 17 godzin temu, fraktal15 napisał: jakimś cudem usunąłem chyba .bashrc i .profile z tego co czytam. Tylko jak to teraz naprawić? Plik nie nazywa się .profile tylko .bash_profile i znajduje się w /etc/skel/.bash_profile 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fraktal15 Napisano Grudzień 19, 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2021 ok dałem radę dziękuję. Ile to człowiek się nauczy psując i naprawiając dzięki Waszej pomocy:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Grudzień 19, 2021 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2021 9 minut temu, fraktal15 napisał: ok dałem radę dziękuję. To jeszcze napisz co zrobiłeś, tak aby inni szukający odpowiedzi na podobny problem wiedzieli co Ci pomogło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fraktal15 Napisano Grudzień 19, 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2021 6 minut temu, sunrise napisał: To jeszcze napisz co zrobiłeś, tak aby inni szukający odpowiedzi na podobny problem wiedzieli co Ci pomogło. masz rację: cp /etc/skel/.bashrc ~/.bashrc i było ok. I tak postanowiłem zainstalować fedorę na nowo, uczę się i często ją psuję:) dzięki za pomoc. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi