Toni Posted March 21, 2022 Report Share Posted March 21, 2022 https://muzyka.interia.pl/wiadomosci/news-razem-z-ukraina-tvn-vito-bambino-ubral-sie-niegodnie,nId,5907233 Na stronie jest wklejony obraz z instagrama którego nie wyświetla Firefox, wyświetla go zaś Chrome. Czemu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomcio Posted March 21, 2022 Report Share Posted March 21, 2022 U mnie działa. Jedno słowo: adblock. Link to comment Share on other sites More sharing options...
@Jonshu Posted March 22, 2022 Report Share Posted March 22, 2022 w konsoli JS powinno być wyjaśnienie, może to być spowodowane m.in. polityką CORS. IMHO a to że wycina instagrama to akurat dobrze robi :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Toni Posted March 22, 2022 Author Report Share Posted March 22, 2022 19 godzin temu, tomcio napisał: U mnie działa. Jedno słowo: adblock. Adblock nieaktywny, próbowałem też wyłączyć w ogóle, nic to nie dało. 6 godzin temu, Jonshu napisał: w konsoli JS powinno być wyjaśnienie, może to być spowodowane m.in. polityką CORS. IMHO a to że wycina instagrama to akurat dobrze robi co to jest konsola JS? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomcio Posted March 22, 2022 Report Share Posted March 22, 2022 30 minut temu, Toni napisał: Adblock nieaktywny Ja widzę co innego. Ikonka wbudowanego adblocka jest kolorowa, a nie wyszarzona. Na standardowej ochronie nie powinien tego blokować, na ścisłej już tak. 31 minut temu, Toni napisał: co to jest konsola JS? Jedno z narzędzi programisty. Włączysz skrótem Ctrl+Shift+i Link to comment Share on other sites More sharing options...
Toni Posted March 22, 2022 Author Report Share Posted March 22, 2022 Albo ja jestem daltonistą albo ty, moim zdaniem jest szara, weź się przypatrz lepiej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomcio Posted March 22, 2022 Report Share Posted March 22, 2022 Dla mnie ewidentnie jest kolorowa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Toni Posted March 22, 2022 Author Report Share Posted March 22, 2022 4 minuty temu, tomcio napisał: Dla mnie ewidentnie jest kolorowa. To nie jest ikona adblocka, adblocka jest po prawej Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomcio Posted March 22, 2022 Report Share Posted March 22, 2022 1 minutę temu, Toni napisał: adblocka jest po prawej Tam też jest, wyłączona. Nie wiem jak ty, ale ja nazywam adblockiem wszystko, co może posłużyć do blokowania reklam nawet jeśli twórcy nazywają to "Ochroną przed śledzeniem". Zamiast czepiać się nieistotnych szczegółów, po prostu byś to sprawdził i się przekonał na własnej skórze, że wyłączenie tego zrobi różnicę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Toni Posted March 22, 2022 Author Report Share Posted March 22, 2022 4 minuty temu, tomcio napisał: Tam też jest, wyłączona. Nie wiem jak ty, ale ja nazywam adblockiem wszystko, co może posłużyć do blokowania reklam nawet jeśli twórcy nazywają to "Ochroną przed śledzeniem". Zamiast czepiać się nieistotnych szczegółów, po prostu byś to sprawdził i się przekonał na własnej skórze, że wyłączenie tego zrobi różnicę. Zrobiłem tak od razu kiedy tylko zobaczyłem co masz na myśli, ale nic to nie dało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomcio Posted March 22, 2022 Report Share Posted March 22, 2022 Tja, i tym razem pewnie włączyłeś drugiego adlbocka Albo masz gdzieś schowanego jeszcze innego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Toni Posted March 22, 2022 Author Report Share Posted March 22, 2022 W przeglądarce mam tylko jednego adblocka, który nazywa się AdblockPlus właśnie. Nic nie pomogło nawet nie tylko dezaktywowanie adblocka co zupełne wyłączenie wtyczki razem z wyłączeniem anty- śledzenia samej przeglądarki (co kazałeś zrobić ty). Innymi słowy wyłączyłem wszystkie dwa mechanizmy blokowania. Nie mam żadnych innych wtyczek. Też mnie to wszystko dziwi. Na Windows Firefox nie ma takich problemów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Toni Posted March 23, 2022 Author Report Share Posted March 23, 2022 Czego szukać w tej konsoli JS? Jakich informacji ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomcio Posted March 23, 2022 Report Share Posted March 23, 2022 To chyba oczywiste. Skoro problem pojawia się z Instagramem, to wystarczy wpisać w wyszukiwarkę np. "instagram" albo inne frazy z nim powiązane. Albo możesz zbadać ten fragment strony, zobaczyć jakie skrypty są w tym miejscu wywoływane i poszukać pod ich kątem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
@Jonshu Posted March 23, 2022 Report Share Posted March 23, 2022 dodam sprostowanie, jeśli elementy są blokowane np. przez politykę CORS, ADBLOCK lub w wyniku błędu parsowania JS, to po prostu będzie to standardowo widoczne w konsoli JS, nie trzeba tego nigdzie szukać, po postu sprawdzić co pokazuje konsola i to wystarczy. Na przykład kiedy jestem na forum fedory i otworzę konsolę JS, to widzę takie informacje, wiem jakie requesty zostały zablokowane lub nie wczytały się i widzę z jakiego powodu, wszystko jest na dłoni. pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts