Jump to content

Kopiowanie themes z prawami administratora na xfce

Guest
 Share

Recommended Posts

26 minut temu, xarx napisał:

Jak przekopiować z prawami admina themes na xfce?

Możesz zrobić

sudo thunar

żeby na chwilę uruchomić menedżer plików z uprawnieniam ido zapisu na całym systemie.

Ale motywy do xfce możesz też rozpakować do swojego katalogu domowego, konkretnie do /home/nazwauzytkownika/.themes i Xfce je tam znajdzie.

Dzięki. Udało się. Ale teraz nie widzę tej skórki w menedżerze ustawień. Może trzeba z prawami admina - nie wiem. A jak zmienić menu na ładniejsze? Też nie widzę. Nigdy xfce nie instalowałem... ;(

EDIT A skąd brać programy? Tu nie ma sklepika?

18 godzin temu, xarx napisał:

Dzięki. Udało się. Ale teraz nie widzę tej skórki w menedżerze ustawień. Może trzeba z prawami admina - nie wiem. A jak zmienić menu na ładniejsze? Też nie widzę. Nigdy xfce nie instalowałem... ;(

EDIT A skąd brać programy? Tu nie ma sklepika?

To pokaż co się rozpakowało i gdzie.

ls -al ~/.themes

W katalogu themes powinien być katalog jakas_nazwa_motywu, a w nim z kolei plik index.theme oraz różne inne pliki i katalogi.

Menu w xfce możesz edytować programem alacarte, zwanych też jako Edytor Menu:

sudo dnf install alacarte

i poszukaj go w menu startowym, lub uruchom go wciskając alt+F2 i wpisując w to okienko alacarte.

Podejrzewam, że program gnome-software działa tak samo dobrze w Gnome, jak i w Xfce, ale głowy nie dam. Instalacja gnome-software może również pociągnąć mnóstwo zależności i będziesz miał połowę pulpitu Gnome.