Medivh Posted May 23, 2022 Report Share Posted May 23, 2022 Czy jest jakiś sposób aby uruchomić Bluetooth w terminalu. Jeśli włączam komputer i mam włączone słuchawki Bluetooth to sam Bluetooth jest wyłączony po uruchomieniu komputera w systemie i nie da się go graficznie włączyć. Suwak można przesuwać ale Bluetooth i tak się nie włącza. Rozwiązaniem jest wyłączenie słuchawek i restart komputera. Zastanawiam się czy nie można byłoby Bluetooth włączyć w takiej sytuacji jakimś poleceniem w terminalu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rysio Posted May 24, 2022 Report Share Posted May 24, 2022 Zobacz bluetoothctl --help Niestety nie posiadam w swoim komputerze adaptera bluetooth więc nie jestem w stanie niczego więcej podpowiedzieć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
@Jonshu Posted May 24, 2022 Report Share Posted May 24, 2022 czy mógłbyś wyjaśnić co to znaczy "mam włączone słuchawki bluetooth", czy one mają adapter na USB i czy możesz połączyć się z nimi za pomocą BT wbudowanego w laptop? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Medivh Posted May 24, 2022 Author Report Share Posted May 24, 2022 3 godziny temu, Jonshu napisał: czy mógłbyś wyjaśnić co to znaczy "mam włączone słuchawki bluetooth", czy one mają adapter na USB i czy możesz połączyć się z nimi za pomocą BT wbudowanego w laptop? Juz wyjaśniam: to słuchawki BT łączą się za pomocą BT laptopa. Mam je sparowane z system. Jeśli włączę słuchawki przed włączeniem laptopa to BT (Laptopa) po włączeniu laptopa jest wyłączony i nieda się go graficznie włączyć. Suwak przesuwam ale i tak BT się nie włącza. Pomaga jedynie restart laptopa. Natomiast jeśli najpierw włączę laptopa a potem słuchawki wszystko działa jak należy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomcio Posted May 24, 2022 Report Share Posted May 24, 2022 Usługa działa? W logach są jakieś komunikaty na ten temat? systemctl status bluetooth.service journalctl -b -u bluetooth.service Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts