Jump to content

Bluetooth

Medivh
 Share

Recommended Posts

Czy jest jakiś sposób aby uruchomić Bluetooth w terminalu. Jeśli włączam komputer i mam włączone słuchawki Bluetooth to sam Bluetooth  jest wyłączony po uruchomieniu komputera w systemie i nie da się go graficznie włączyć. Suwak można przesuwać ale Bluetooth i tak się nie włącza. Rozwiązaniem jest wyłączenie słuchawek i restart komputera. Zastanawiam się czy nie można byłoby Bluetooth  włączyć w takiej sytuacji jakimś poleceniem w terminalu?

Zobacz

bluetoothctl --help

Niestety  nie posiadam w  swoim komputerze adaptera bluetooth więc nie jestem w stanie niczego więcej podpowiedzieć.

3 godziny temu, Jonshu napisał:

czy mógłbyś wyjaśnić co to znaczy "mam włączone słuchawki bluetooth",
czy one mają adapter na USB i czy możesz połączyć się z nimi za pomocą BT wbudowanego w laptop?

Juz wyjaśniam: to słuchawki BT łączą się za pomocą BT laptopa. Mam je sparowane z system. Jeśli włączę słuchawki przed włączeniem laptopa to BT (Laptopa) po włączeniu laptopa jest wyłączony i nieda się go graficznie włączyć. Suwak przesuwam ale i tak BT się nie włącza. Pomaga jedynie restart laptopa. Natomiast jeśli najpierw włączę laptopa a potem słuchawki wszystko działa jak należy.