orzeszek3332 Posted June 19, 2023 Report Share Posted June 19, 2023 Cześć. Jak poprawnie zainstalować fedorę, by działał secure boot? Jak podpisać wszystkie sterowniki itd które potrzebują podpisania? Jestem początkujacy, nie za bardzo wiem jak to zrobić. Win 11 jest u mnie obowiązkowy do pracy, więc nie mogę zgasić secure boota. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SeeM Posted June 20, 2023 Report Share Posted June 20, 2023 19 godzin temu, orzeszek3332 napisał: Cześć. Jak poprawnie zainstalować fedorę, by działał secure boot? Jak podpisać wszystkie sterowniki itd które potrzebują podpisania? Jestem początkujacy, nie za bardzo wiem jak to zrobić. Win 11 jest u mnie obowiązkowy do pracy, więc nie mogę zgasić secure boota. Tak po prostu. Nic nie musisz robić. Problem może się pojawić, kiedy będziesz chciał dodać jakieś sterowniki: nvidii, broadcoma, virtualboxa i tego typu. Dopóki jednak wystarcza Ci standardowy kernel z Fedory oraz sterowniki w nim zawarte, to jest on podpisany i secureboot się na to zgodzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
orzeszek3332 Posted June 22, 2023 Author Report Share Posted June 22, 2023 W dniu 20.06.2023 o 16:41, SeeM napisał: Tak po prostu. Nic nie musisz robić. Problem może się pojawić, kiedy będziesz chciał dodać jakieś sterowniki: nvidii, broadcoma, virtualboxa i tego typu. Dopóki jednak wystarcza Ci standardowy kernel z Fedory oraz sterowniki w nim zawarte, to jest on podpisany i secureboot się na to zgodzi. Ja mam jeszcze drukarkę do instalacji ze strony producenta, ale w pliku .rpm. Tu też trzeba dodać klucz? Jak zidentyfikować urządzenie i wyrobić do niego klucz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
SeeM Posted June 22, 2023 Report Share Posted June 22, 2023 Ja bym po prostu zainstalował i sprawdził. Drukarce nic nie grozi. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts