serwkomp Napisano Styczeń 27 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27 Witam. Mam fedorę Server 39 , zainstalowałem sambe, konfiguracja przeszła. Ale z windy nie mogę się dostać. Aha, mam jeszcze to, przy poleceniu: smbclient -L samba-server-ip Dostaje to: do_connect: Connection to samba-server-ip failed (Error NT_STATUS_NOT_FOUND) System windows nie może odnaleść sieżki sieciowej. Jakieś sugestie ? Na 200% robie coś źle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Styczeń 27 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27 Samba jest trudna. (-: W najprostszej postaci może działać tak. potrzebujesz użytkownika na systemie operacyjnym, hasło ustawia się za pomocą smbpasswd. useradd dane -s /sbin/nologin -d /home/dane smbpasswd -a dane [wpisac jakies haslo] chmod 700 /home/dane W pliku /etc/samba.smb.conf powinno się znaleźć (zależnie również od nazwy interfejsu sieciowego oraz adresacji sieci: [global] interfaces = lo eth0 192.168.1. log file = /var/log/samba/connections.log max log size = 5678 passdb backend = smbpasswd security = USER server string = 192.168.1. idmap config * : backend = tdb hosts allow = 127.0.0.1 192.168.1. [homes] browseable = No comment = Katalogi domowe [dane] browseable = Yes comment = Moje DANE path = /home/dane read only = No valid users = dane W bardziej zaawansowanej postaci można założyć użytkowników o nazwie oraz hasłach takich samych, jak na Windowsie. Dzięki temu mogą oni zmapować swoje udziły do litery dysku sieciowego. W super zaawansowanej postaci możesz zintegrować udziały Samby z Active Directory, ale to mnóstwo pracy - https://access.redhat.com/solutions/29067 . Można zacząć tutaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
serwkomp Napisano Styczeń 27 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27 Dziękuje, jak bede miał problem to będę pytał, chyba że samemu mi się uda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
serwkomp Napisano Styczeń 28 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28 Problem był w zaporze sieciowej, jak dodać sambe do firewalla ? Dodawałem, ale coś nie tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Styczeń 29 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29 23 godziny temu, serwkomp napisał: Dodawałem, ale coś nie tak. Dobrze byłoby, gdybyś podał jaką komendę wydałeś. Obecnie Fedora korzysta z firewalld i aby otworzyć porty dla samby trzeba wydać polecenie firewall-cmd --zone=public --add-service=samba --permanent firewall-cmd --zone=public --add-service=samba --permanent U ciebie strefa może być inna niż public jako usługa powinieneś użyć samba-dc jeżeli twoja samba pełni rolę "kontrolera domeny", a dla klienta powinno być samba-client Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi