Toni Napisano Wrzesień 20 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20 https://fedoraproject.org/wiki/KDE Mam pytanie - czym się różni i czy tak powinno się instalować KDE. Wystarczy jedna z tych komend? Pytam by się upewnić. dnf install @kde-desktop-environment dnf groupinstall "KDE Plasma Workspaces" Nie rozumiem czym się różnią te komendy. Co to jest full package set ? Pełen zestaw? To pierwsza komenda nie instaluje całego zestawu - jakie są różnice? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Wrzesień 20 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20 Wyjdzie na to samo. Dnf oprócz pakietów może też instalować coś, co się nwzywa grupą - arbitralnie ustaloną listą pakietów. W wypadku dużych aplikacji, na przykład KDE, to jest naprawdę dużo pakietów i stąd ktoś te grupy przygotował, żeby reszcie było wygodniej. Jeżeli masz ustawiony polski język po zalogowaniu, to te grupy też czasem nazywają się po polsku. Możesz to sprawdzić za pomocą dnf grouplist Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toni Napisano Wrzesień 21 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21 Dzięki za wytłumaczenie. Piszę tego posta z KDE. Bardzo fajne środowisko - wydaje mi się, że o wiele bardziej rozbudowane od gnome. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toni Napisano Wrzesień 24 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 24 W dniu 20.09.2024 o 20:52, SeeM napisał: Wyjdzie na to samo. Dnf oprócz pakietów może też instalować coś, co się nwzywa grupą - arbitralnie ustaloną listą pakietów. W wypadku dużych aplikacji, na przykład KDE, to jest naprawdę dużo pakietów i stąd ktoś te grupy przygotował, żeby reszcie było wygodniej. Jeżeli masz ustawiony polski język po zalogowaniu, to te grupy też czasem nazywają się po polsku. Możesz to sprawdzić za pomocą dnf grouplist KDE mi się podoba, ale nie podoba mi się to co KDE zrobiło z Gnomem... Kursor, wygląd folderów, czcionka itp Sami zobaczcie: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prymula Napisano Wrzesień 24 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 24 Cytuj KDE mi się podoba, ale nie podoba mi się to co KDE zrobiło z Gnomem... Kursor, wygląd folderów, czcionka itp Sami zobaczcie: Od dłuższego czasu w *nix w kategorii Pulpity i Menedżery Okien każdy sobie rzepkę skrobie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toni Napisano Wrzesień 24 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 24 Godzinę temu, prymula napisał: Od dłuższego czasu w *nix w kategorii Pulpity i Menedżery Okien każdy sobie rzepkę skrobie. Czy jak usunę KDE Gnome wróci do pierwotnego stanu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Wrzesień 24 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 24 KDE i Gnome współdzielą Twój katalog domowy i mogą tam zapisywać jakie tylko pliko chcą. Od jakiegoś czasu obydwa pulpity trochę zunifikowały konfigurację do wytycznych Freedesktop. Odinstalowanie grupy pakietów KDE nie pomoże samo w sobie, bo będzie trzeba teochę przeklilać konfigurację Gnoma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toni Napisano Wrzesień 25 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 25 20 godzin temu, SeeM napisał: KDE i Gnome współdzielą Twój katalog domowy i mogą tam zapisywać jakie tylko pliko chcą. Od jakiegoś czasu obydwa pulpity trochę zunifikowały konfigurację do wytycznych Freedesktop. Odinstalowanie grupy pakietów KDE nie pomoże samo w sobie, bo będzie trzeba teochę przeklilać konfigurację Gnoma. A w sumie to nawet ładnie wygląda, wolałbym mieć kontrolę nad tym i sam wybrać czy kde ma modyfikować gnome czy nie, ale nie ma co narzekać, nawet fajnie to wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi