Skocz do zawartości

Instalacja KDE

Toni

Rekomendowane odpowiedzi

https://fedoraproject.org/wiki/KDE

Mam pytanie - czym się różni i czy tak powinno się instalować KDE. Wystarczy jedna z tych komend?  Pytam by się upewnić.

dnf install @kde-desktop-environment

dnf groupinstall "KDE Plasma Workspaces"

Nie rozumiem czym się różnią te komendy.

Co to jest full package set ?  Pełen zestaw?  To pierwsza komenda nie instaluje całego zestawu - jakie są różnice?

Wyjdzie na to samo. Dnf oprócz pakietów może też instalować coś, co się nwzywa grupą - arbitralnie ustaloną listą pakietów. W wypadku dużych aplikacji, na przykład KDE, to jest naprawdę dużo pakietów i stąd ktoś te grupy przygotował, żeby reszcie było wygodniej.

Jeżeli masz ustawiony polski język po zalogowaniu, to te grupy też czasem nazywają się po polsku. Możesz to sprawdzić za pomocą

dnf grouplist

W dniu 20.09.2024 o 20:52, SeeM napisał:

Wyjdzie na to samo. Dnf oprócz pakietów może też instalować coś, co się nwzywa grupą - arbitralnie ustaloną listą pakietów. W wypadku dużych aplikacji, na przykład KDE, to jest naprawdę dużo pakietów i stąd ktoś te grupy przygotował, żeby reszcie było wygodniej.

Jeżeli masz ustawiony polski język po zalogowaniu, to te grupy też czasem nazywają się po polsku. Możesz to sprawdzić za pomocą

dnf grouplist

KDE mi się podoba, ale nie podoba mi się to co KDE zrobiło z Gnomem... Kursor, wygląd folderów, czcionka itp Sami zobaczcie:

Zrzut ekranu z 2024-09-24 09-26-22.png

KDE mi się podoba, ale nie podoba mi się to co KDE zrobiło z Gnomem... Kursor, wygląd folderów, czcionka itp Sami zobaczcie:

Od dłuższego czasu w *nix w kategorii Pulpity i Menedżery Okien każdy sobie rzepkę skrobie.

KDE i Gnome współdzielą Twój katalog domowy i mogą tam zapisywać jakie tylko pliko chcą. Od jakiegoś czasu obydwa pulpity trochę zunifikowały konfigurację do wytycznych Freedesktop.

Odinstalowanie grupy pakietów KDE nie pomoże samo w sobie, bo będzie trzeba teochę przeklilać konfigurację Gnoma.

20 godzin temu, SeeM napisał:

KDE i Gnome współdzielą Twój katalog domowy i mogą tam zapisywać jakie tylko pliko chcą. Od jakiegoś czasu obydwa pulpity trochę zunifikowały konfigurację do wytycznych Freedesktop.

Odinstalowanie grupy pakietów KDE nie pomoże samo w sobie, bo będzie trzeba teochę przeklilać konfigurację Gnoma.

A w sumie to nawet ładnie wygląda, wolałbym mieć kontrolę nad tym i sam wybrać czy kde ma modyfikować gnome czy nie,  ale nie ma co narzekać, nawet fajnie to wygląda.