Skocz do zawartości

Wygląd jednego konta w gnome różni się od reszty

Toni

Rekomendowane odpowiedzi

Zauważyłem dziwnie  różniący się wygląd interfejsu Gnome (Fedora 40) na jednym koncie w porównaniu do pozostałych. Dziś zauważyłem, że na wszystkich kontach prócz tego jednego w prawym górnym rogu brakuje ikony sieci (tak ma być? czy to modyfikacja kde?) - zamiast niej jest ikona tarczy. Tak jest ze wszystkimi kontami prócz tego jednego który ma wciąż ikonę sieci.  Wygląd Firefoxa w trybie prywatnym na tym jednym koncie różni się od pozostałych w taki sposób, że wydaje się uwsteczniony (ciemny kolor - tak było kiedyś?). Zastawiam się skąd jest ta niekonsekwencja i czy świadczy o czymś co powinienem próbować naprawić. Temat założyłem już w listopadzie kiedy zauważyłem odmienny wygląd Firefoxa, a wczoraj edytowałem tekst i dodałem zrzuty ekranu dlatego data taka stara ale brak ikony połączenia sieciowego to chyba świeża sprawa.

Czy to jedno konto użytkownika może być nie aktualizowane z powodu jakiegoś błędu? Czy instalując poprawki do systemu obejmują one również to konto?

Czy to tylko kwestia wyglądu czy czegoś więcej? Mały nic nie znaczący błąd czy objaw jakiegoś poważniejszego problemu, dotyczącego wgrywania poprawek w ogóle?

Reasumując jedno konto użytkownika nie ma aktualnego wyglądu gnome i firefoxa zostając przy starszych wersjach.

298822742_Zrzutekranuz2025-03-0720-30-35.thumb.png.9b4b4b3a9261224f4af12fe1dd654ac5.png

Opis zrzutu. Wygląd Firefoxa na tym jednym koncie - w trybie prywatnym ciemny, prawy górny róg - ikona połączenia sieciowego nadal obecna.

674971992_Zrzutekranuz2025-03-0720-31-57.thumb.png.f665f00ec055342403dcb0a53df42b02.png

Opis drugiego zdrzutu. Wygląd Firefoxa w trybie prywatnym na pozostałych kontach jest jasny. Prawy górny róg ikona tarczy zamiast ikony połączenia sieciowego.

• Toni changed the title to Wygląd jednego konta w gnome różni się od reszty
W dniu 8.03.2025 o 09:45, sunrise napisał:

Nie używam Gnome, ale wydaje mi się, że użyta ikona zależy od używanego motywu i dlatego są różne.

Okazało się, że różnica w wyglądzie wynika z tego że na tym jednym koncie nie uruchomiłem nigdy KDE. Wystarczyło uruchomić KDE na tym koncie i wygląd Gnome na tym jednym koncie stał się kropka w kropkę taki sam jak na pozostałych kontach. Razem z tą ikoną.