Arpe Napisano Sobota at 01:22 Zgłoszenie Share Napisano Sobota at 01:22 Cześć, 10 letnia instalacja, macierz (SATA) się zestarzała i została zastąpiona przez nową, dane zmigrowane itd. Niestety serwer tak się do niej przyzwwyczaił, że nie startuje jeśli jej nie widzi podpietej. Jest odmontwana, wyrzucona z fstaba, do zaorania ale musi być podpięta i właczona podczas startu. Coś sie miesza z kolejnością czy oznaczeniam dysków jak nie ma tej macierzy ? Jak to naprawić ? Chciałbym ją wreszcie odpiąć i wyrzucić, a nigdy nie byłem mocny w Gruba. Pomóżcie proszę albo podrzućice jakieś linki do nauki Dziękuję za wszelką pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Sobota at 05:59 Zgłoszenie Share Napisano Sobota at 05:59 Jaka wersja CentOSa? Ta macierz to tylko dane, czy cały system? Bo jak cały to zapewne oprócz zmian w fstab (zmiany uuuid / nazwy woluminów lvm) to pewnie trzeba jeszcze dokonać zmian w grubie (/etc/default/grub) wygenerować nowy konfig (grub2-mkconfig) oraz zainstalować gruba na tej nowej macierzy (grub2-install). 4 godziny temu, Arpe napisał: Niestety serwer tak się do niej przyzwwyczaił, że nie startuje jeśli jej nie widzi podpietej. A jakieś błędy wyświetla? grub startuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Sobota at 07:50 Zgłoszenie Share Napisano Sobota at 07:50 Wersja CentOS-a nie zaszkodzi. Zrób też chociaż kawałek filmu z monitorem w czasie uruchamiania systemu, to też pomoże. Zawczasu przygotuj sobie płytę instalacyjną. Można z niej uruchomić system zainstalowany na dysku i go pokonfigurować. Zapewne będzie trzeba przebudować initramfs, żeby miał sterowniki dla nowego sprzętu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arpe Napisano Sobota at 13:37 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sobota at 13:37 Dzięki Panowie za reakcję, sunrise: to była macierz z danymi, nie może być system bo jak pisałem jest odmontowana, wyrzucona z fstaba i ma już inny układ partycji (były dwie teraz jest jedna), system jej do niczego nie potrzebuje oprócz startu, błędów nie pamiętam, chyba po prostu czarny ekran i brak partycji startowej, nie miałem czasu na ekperymenty, podłaczyłem z powrotem macierz bo ludzie nie mogli pracować SeeM: 3.10.0-1160.36.2.el7.x86_64, nowy sprzęt jest widziany prawidłowo, Jedyne co chcę osiągnąć to zatrzymać system, odczepić kabel SATA od starej macierzy (wyjąć ją z szafy i zezłomować) i uruchomić system ponownie. Mam na to 2 godziny. Zdaję sobie sprawę, że chodzi o gruba i iniramfs, ale muszę się douczyc, bo nie będę miał czasu i komfortu na działanie podobne do nocnych zabaw z linuxem na własnym laptopie Pytanie: Co mogę ustalić teraz na działającym systemie, żeby po próbie restartu było łatwiej ? device.map hd0 i hd1 jest na /dev/sda po co mu sdb do startu, przestawia mu się coś w czerepie parted -l (okrojony dla lepszej przejrzystości) Dysk /dev/sda: 898GB Numer Początek Koniec Rozmiar Typ System plików Flaga 4 1049kB 719GB 719GB primary ext4 1 719GB 829GB 110GB primary xfs 2 829GB 882GB 52,4GB primary xfs ładowalna 3 882GB 898GB 16,8GB extended 5 882GB 898GB 16,8GB logical linux-swap(v1) __________________________________________________________________________ Ten zasób jest do odpięcia: Model: IFT A12S-G2130 (scsi) Dysk /dev/sdb: 8999GB Numer Początek Koniec Rozmiar System plików Nazwa Flaga 1 1049kB 8999GB 8999GB ext3 primary nie jest zamontowany, wywalony z fstab, __________________________________________________________________________ Dysk /dev/sdc: 1715GB Numer Początek Koniec Rozmiar System plików Nazwa Flaga 1 1049kB 1715GB 1715GB xfs primary Dysk /dev/sdd: 16,1TB Numer Początek Koniec Rozmiar System plików Nazwa Flaga 1 1049kB 8700GB 8700GB xfs 2 8701GB 16,1TB 7429GB xfs Dysk /dev/sde: 16,1TB Numer Początek Koniec Rozmiar System plików Nazwa Flaga 1 1049kB 16,1TB 16,1TB xfs primary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Sobota at 15:50 Zgłoszenie Share Napisano Sobota at 15:50 Skrótowe nazwy dysków sda, sdb, sdc, itd... nie są w Linuksie stałe pomiędzy restartami. Można używać identyfikatorów UUID skopiowanych z wyjścia programu "blkid". W pierwszej kolumnie fstaba masz powpisywane UUID, czy liteey dysków? Zajrzyj też do plików /etc/mtab oraz /etc/crypttab, bo zawierają informacje o zamontowanych partycjach. Może wyciągniesz więcej informacji o tej macierzy i jak to było kiedyś skonfigurowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arpe Napisano Sobota at 20:53 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sobota at 20:53 zawsze tylko UUID-y ale tej macierzy nie ma w fstab, tym bardziej nie ma jej w mtab (crypttab jest pusty), ona nie jest montowana Grub używa UUID-ów przy starcie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Sobota at 21:27 Zgłoszenie Share Napisano Sobota at 21:27 18 minut temu, Arpe napisał: Grub używa UUID-ów przy starcie ? Tak np. dla partycji /boot, ale skoro na nowej macierzy nie ma systemy tylko dane, to nie powinno to mieć wpływu. A czy kontroler po odpięciu macierzy zostaje w serwerze, bo to może on jest problemem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arpe Napisano Sobota at 23:35 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sobota at 23:35 kontroler hosta SATA zostaje, odpinałem tylko kabel, do niego jest popięta obecna nowa macierz na drugim slocie (chyba, musze tam jutro podjechać) ale idąc tropem UUID, nie powinno mieć wpływu a coś ma, w device.map mam: (hd0) /dev/sda (hd1) /dev/sda hd1 nie występuje w grub.conf tylko hd0 myślę o podmianie wpisu na: (hd0) /dev/disk/[by-id, label, path] i tu dać uid luna albo partycji / ? czy to ma sens ? a pamiętasz supergrub bootowany z usb/cd ? myślisz że może pomóc w ostaeczności ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Niedziela at 06:37 Zgłoszenie Share Napisano Niedziela at 06:37 6 godzin temu, Arpe napisał: myślę o podmianie wpisu na: Zanim zaczniesz cokolwiek zmieniać, to dobrze by było zobaczyć na jakim "poziomie" system się zatrzymuje, czy startuje grub, jeśli tak to czy wyświetla jakiekolwiek błędy, czy może na poziomie systemu, a może nie startuje nawet grub i wtedy należałoby już szukać przyczyn w samym serwerze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arpe Napisano Niedziela at 11:40 Autor Zgłoszenie Share Napisano Niedziela at 11:40 no właśnie nie mam jak "zobaczyć", jak zatrzymam serwer nie bęzdzie odwrotu, mam 2 godziny na podniesienie, nie będzie już czasu na sprawdzanie i pytanie na forach chciałem się po prostu dowiedzieć wcześniej najwięcej jak to możliwe, "sprawdź tu w razie czego jeszcze tu albo użyj takigo czy innego narzedzia", ale rozumiem, ze materia jest bardziej skomplikowana i trzeba reagować na bieżąco zależnie od sytuacji, tak czy inaczej dzięki za odzew, będę sobie jakoś radził Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi