SeeM Napisano Luty 15 Zgłoszenie Share Napisano Luty 15 Jakoś nie poszedłem z duchem czasu i trójka nigdy mi nie podeszła. Generalnie scena moderska zarówno do Heroes of Might and Magic 2/3/4, jak i Might and Magic 6/7/8 (żeby wspomnieć tylko o Mergemod, który łączy te gry w jedną i spolszczeniu do niego) jest bardzo aktywna i nie zanosi się, żeby miała dosyć. Fheroes to silnik do Gry Heroes of Might and Magic II, działający natywnie na Linuksie, w tym na Fedorze. Po rozpakowaniu archiwum zip z grą gdzieś do katalogu domowego, trzeba je uzupełnić plikami gry - mapami, muzyką, filmikami. Ja użyłem plików z płyty z polskim Heroes II GOLD, którą przechomikowałem przez ostatnie 20 lat w małej torbie na płyty CD. Zawartość katalogu z grą wkleiłem na dole. Fheroes ma polską wersję, więc polskie filmiki jak najbardziej się z nią komponują. Można też użyć plików gry zakupionej przez Good Old Games. W grze można zwiększyć rozdzielczość, jednak nie polecam nic ponad 800x600, ponieważ gra natywnie działa w proporcjach 4:3 i co prawda jest narysowana ładnie (nie są to parszywe rendery z trójki), ale nie skaluje się w ogóle na duże ekrany. Nie skaluje się również kursor i na pełnym ekranie jest mikroskopijny. Można temu zaradzić programem gamescope. Trzeba w ustawieniach gry wyłączyć pełny ekran i uruchamiać aplikację jak poniżej: INTEL_DEBUG=noccs gamescope -w 800 -h 600 -W 1920 -H 1080 --fsr-sharpness 10 -F nis -f ./fheroes Na niektórych sterownikach graficznych mogą występować drobne przekłamania w rysowaniu ekranu gry, ale są tego warte. Przynajmniej widać kursor. . ├── Anim │ ├── CHOOSE.SMK │ ├── Choosew.smk │ ├── CREDITS.SMK │ ├── CYBCREDS.SMK │ ├── CYLOGO.SMK │ ├── DEFEAT.SMK │ ├── DES10.SMK │ ├── DES11.SMK │ ├── DES12.SMK │ ├── DES13.SMK │ ├── DES14.SMK │ ├── DES15.SMK │ ├── DES9.SMK │ ├── EARTH.SMK │ ├── EVIL01.SMK │ ├── Evil01v.smk │ ├── EVIL02.SMK │ ├── Evil02w.smk │ ├── Evil03qw.smk │ ├── EVIL03.SMK │ ├── Evil05av.smk │ ├── Evil05bv.smk │ ├── EVIL05.SMK │ ├── Evil06aw.smk │ ├── Evil06bw.smk │ ├── EVIL06.SMK │ ├── EVIL07.SMK │ ├── Evil07w.smk │ ├── Evil08.smk │ ├── EVIL09.SMK │ ├── Evil09w.smk │ ├── EVIL10.SMK │ ├── Evil11w.smk │ ├── GOOD01.SMK │ ├── Good01v.smk │ ├── GOOD02.SMK │ ├── Good02w.smk │ ├── Good03qw.smk │ ├── GOOD03.SMK │ ├── GOOD04.SMK │ ├── Good04w.smk │ ├── GOOD05.SMK │ ├── Good05v.smk │ ├── Good06av.smk │ ├── Good06bv.smk │ ├── GOOD06.SMK │ ├── Good07qw.smk │ ├── GOOD07.SMK │ ├── GOOD09.SMK │ ├── Good09w.smk │ ├── GOOD10.SMK │ ├── Good10w.smk │ ├── H2XINTRO.SMK │ ├── Intro.smk │ ├── IVYBACK.SMK │ ├── LIBRARY.SMK │ ├── Libraryw.smk │ ├── LOSE.SMK │ ├── Mixdes10.smk │ ├── Mixdes11.smk │ ├── Mixdes12.smk │ ├── Mixdes13.smk │ ├── Mixdes14.smk │ ├── Mixdes15.smk │ ├── Mixdes9.smk │ ├── Mixpol1.smk │ ├── Mixpol2.smk │ ├── Mixpol3.smk │ ├── Mixpol4.smk │ ├── Mixpol5.smk │ ├── Mixpol6.smk │ ├── Mixpol7.smk │ ├── Mixpol8.smk │ ├── Mixvoy21.smk │ ├── Mixvoy22.smk │ ├── Mixvoy23.smk │ ├── Mixvoy24.smk │ ├── Mixvoy25.smk │ ├── MixWiz16.smk │ ├── Mixwiz17.smk │ ├── MixWiz18.smk │ ├── Mixwiz19.smk │ ├── Mixwiz20.smk │ ├── MM6.SMK │ ├── NWCLOGO.SMK │ ├── POL1.SMK │ ├── POL2.SMK │ ├── POL3.SMK │ ├── POL4.SMK │ ├── POL5.SMK │ ├── POL6.SMK │ ├── POL7.SMK │ ├── POL8.SMK │ ├── Prison.smk │ ├── Rbetrayv.smk │ ├── Sbetrayv.smk │ ├── SCHOOSE.SMK │ ├── SCYBCRED.SMK │ ├── SCYLOGO.SMK │ ├── SDEFEAT.SMK │ ├── SDES10.SMK │ ├── SDES11.SMK │ ├── SDES12.SMK │ ├── SDES13.SMK │ ├── SDES14.SMK │ ├── SDES15.SMK │ ├── SDES9.SMK │ ├── SEVIL01.SMK │ ├── Sevil01v.smk │ ├── SEVIL02.SMK │ ├── SEVIL03.SMK │ ├── SEVIL05.SMK │ ├── SEVIL06.SMK │ ├── SEVIL07.SMK │ ├── SEVIL08.SMK │ ├── SEVIL09.SMK │ ├── SEVIL10.SMK │ ├── Sevil5av.smk │ ├── Sevil5bv.smk │ ├── SGOOD01.SMK │ ├── Sgood01v.smk │ ├── SGOOD02.SMK │ ├── SGOOD03.SMK │ ├── SGOOD04.SMK │ ├── SGOOD05.SMK │ ├── Sgood05v.smk │ ├── SGOOD06.SMK │ ├── SGOOD07.SMK │ ├── SGOOD09.SMK │ ├── SGOOD10.SMK │ ├── Sgood6av.smk │ ├── Sgood6bv.smk │ ├── SH2XINTR.SMK │ ├── Sintro.smk │ ├── SLIBRARY.SMK │ ├── SLOSE.SMK │ ├── SMM6.SMK │ ├── SNWCLOGO.SMK │ ├── SPOL1.SMK │ ├── SPOL2.SMK │ ├── SPOL3.SMK │ ├── SPOL4.SMK │ ├── SPOL5.SMK │ ├── SPOL6.SMK │ ├── SPOL7.SMK │ ├── SPOL8.SMK │ ├── Sprison.smk │ ├── SVOY21.SMK │ ├── SVOY22.SMK │ ├── SVOY23.SMK │ ├── SVOY24.SMK │ ├── SVOY25.SMK │ ├── SWINS.SMK │ ├── SWIZ16.SMK │ ├── SWIZ17.SMK │ ├── SWIZ18.SMK │ ├── SWIZ19.SMK │ ├── SWIZ20.SMK │ ├── VOY21.SMK │ ├── VOY22.SMK │ ├── VOY23.SMK │ ├── VOY24.SMK │ ├── VOY25.SMK │ ├── WIN.SMK │ ├── WIZ16.SMK │ ├── WIZ17.SMK │ ├── WIZ18.SMK │ ├── WIZ19.SMK │ └── WIZ20.SMK ├── changelog.txt ├── Data │ ├── Campaign.hs │ ├── Heroes2.agg │ ├── Heroes2x.agg │ ├── Ivydes.smk │ ├── Ivypol.smk │ ├── Ivyvoy.smk │ ├── Ivywiz.smk │ ├── Netlodr.dat │ └── Standard.hs ├── download_demo_version.sh ├── extract_homm2_resources.sh ├── fheroes2 ├── files │ ├── data │ │ └── resurrection.h2d │ └── lang │ ├── be.mo │ ├── bg.mo │ ├── cs.mo │ ├── de.mo │ ├── dk.mo │ ├── es.mo │ ├── fr.mo │ ├── hu.mo │ ├── it.mo │ ├── lt.mo │ ├── nb.mo │ ├── nl.mo │ ├── pl.mo │ ├── pt.mo │ ├── ro.mo │ ├── ru.mo │ ├── sk.mo │ ├── sv.mo │ ├── tr.mo │ ├── uk.mo │ └── vi.mo ├── LICENSE ├── Maps │ ├── Alteris2.mp2 │ ├── Alteris.mp2 │ ├── ARRAX.MX2 │ ├── BELTWAY.MP2 │ ├── BlackFor.mp2 │ ├── BROKENA.MP2 │ ├── CAMP1_01.HXC │ ├── CAMP1_02.HXC │ ├── CAMP1_03.HXC │ ├── CAMP1_04.HXC │ ├── CAMP1_05.HXC │ ├── CAMP1_06.HXC │ ├── CAMP1_07.HXC │ ├── CAMP1_08.HXC │ ├── CAMP2_01.HXC │ ├── CAMP2_02.HXC │ ├── CAMP2_03.HXC │ ├── CAMP2_04.HXC │ ├── CAMP2_05.HXC │ ├── CAMP2_06.HXC │ ├── CAMP2_07.HXC │ ├── CAMP2_08.HXC │ ├── CAMP3_01.HXC │ ├── CAMP3_02.HXC │ ├── CAMP3_03.HXC │ ├── CAMP3_04.HXC │ ├── CAMP4_01.HXC │ ├── CAMP4_02.HXC │ ├── CAMP4_03.HXC │ ├── CAMP4_04.HXC │ ├── CAMPE01.H2C │ ├── CAMPE02.H2C │ ├── CAMPE03.H2C │ ├── CAMPE04.H2C │ ├── CAMPE05B.H2C │ ├── CAMPE05.H2C │ ├── CAMPE06.H2C │ ├── CAMPE07.H2C │ ├── CAMPE08.H2C │ ├── CAMPE09.H2C │ ├── CAMPE10.H2C │ ├── CAMPE11.H2C │ ├── CAMPG01.H2C │ ├── CAMPG02.H2C │ ├── CAMPG03.H2C │ ├── CAMPG04.H2C │ ├── CAMPG05B.H2C │ ├── CAMPG05.H2C │ ├── CAMPG06.H2C │ ├── CAMPG07.H2C │ ├── CAMPG08.H2C │ ├── CAMPG09.H2C │ ├── CAMPG10.H2C │ ├── CARMINE.MX2 │ ├── ClouXeen.MX2 │ ├── ColosCav.MX2 │ ├── DdDragon.mp2 │ ├── DEATHG.MP2 │ ├── DECISION.MX2 │ ├── DOMINION.MX2 │ ├── DRAGON.MX2 │ ├── DRAGONR.MP2 │ ├── DRAGONW.MP2 │ ├── Dungeonb.mx2 │ ├── ENROTH.MP2 │ ├── FamReun.MX2 │ ├── FOOLGOLD.MX2 │ ├── FORHONOR.MX2 │ ├── FORSAKEN.MP2 │ ├── FORTRESS.MX2 │ ├── FULLHSE.MX2 │ ├── GateHell.mp2 │ ├── GhostPlt.MX2 │ ├── GoAskAli.mp2 │ ├── GOODVS.MP2 │ ├── GREED.MX2 │ ├── GrimReap.mp2 │ ├── GROUNDZE.MX2 │ ├── GRWar2.MX2 │ ├── GUARDWAR.MX2 │ ├── HEROES.MP2 │ ├── HOTSPOT.MP2 │ ├── HUNICORN.MX2 │ ├── ISLEMAZE.MX2 │ ├── Journals │ │ ├── BETRAYAL.TXT │ │ ├── GHOST.TXT │ │ ├── GOHNOTES.TXT │ │ ├── ROADHOME.TXT │ │ ├── ROCNOTES.TXT │ │ ├── THUNK1.TXT │ │ ├── THUNK2.TXT │ │ ├── THUNK3.TXT │ │ ├── THUNK4.TXT │ │ ├── THUNK5.TXT │ │ ├── WIZARD1A.TXT │ │ ├── WIZARD1.TXT │ │ ├── WIZARD2A.TXT │ │ ├── WIZARD2.TXT │ │ ├── WIZARD3A.TXT │ │ └── WIZARD3.TXT │ ├── KeyOfSol.mx2 │ ├── KeyOfSol.txt │ ├── KINGDTH.MX2 │ ├── LastHope.mx2 │ ├── Leopoldv.mx2 │ ├── LOSTCON.MP2 │ ├── LOSTRELI.MP2 │ ├── Ludicrou.mx2 │ ├── MAGIC3.MX2 │ ├── MerryMen.mp2 │ ├── MIGHTV.MP2 │ ├── MINERALW.MP2 │ ├── MireStra.MX2 │ ├── MOUNT.MP2 │ ├── NEWENEMY.MX2 │ ├── NVSS.MX2 │ ├── OVERLORD.MP2 │ ├── PANDAMON.MP2 │ ├── PEASANTS.MX2 │ ├── PIRATE.MX2 │ ├── PlainAek.MX2 │ ├── PORTALS.MX2 │ ├── PYRAMID.MP2 │ ├── Quadrup.mx2 │ ├── RdHome.mp2 │ ├── REVOLU.MP2 │ ├── RiddleMe.mp2 │ ├── RIVER.MP2 │ ├── RocRound.MX2 │ ├── SANDTIME.MX2 │ ├── SCORCH.MP2 │ ├── SEASONS.MX2 │ ├── SEVENL.MP2 │ ├── SHIPW.MP2 │ ├── SHRKANIA.MX2 │ ├── SKIRMISH.MX2 │ ├── SlayerLeg.mp2 │ ├── SLUGFEST.MP2 │ ├── SPELLC.MP2 │ ├── SuddenSe.mp2 │ ├── SURFTURF.MX2 │ ├── TELEPORT.MP2 │ ├── TERRAF.MP2 │ ├── TERRAIN.MX2 │ ├── THEBACK.MX2 │ ├── THECLEAR.MP2 │ ├── THEOTHER.MP2 │ ├── Threedom.mx2 │ ├── Thunk.mx2 │ ├── UNDEADA.MP2 │ ├── UNHOLY.MP2 │ ├── VALLEY.MX2 │ ├── VIKINGS.MP2 │ ├── WARIORK.MP2 │ ├── WASTL.MP2 │ ├── WHOAM.MP2 │ ├── WINTERL.MP2 │ ├── WITCHHNT.MX2 │ ├── Wizland1.mp2 │ ├── WIZLAND2.MX2 │ └── WIZLAND3.MX2 ├── README.txt └── script └── linux └── install_sdl_2.sh 10 directories, 368 files 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toni Napisano Niedziela at 18:45 Zgłoszenie Share Napisano Niedziela at 18:45 W dniu 15.02.2025 o 09:00, SeeM napisał: Jakoś nie poszedłem z duchem czasu i trójka nigdy mi nie podeszła. Moją pierwszą grą komputerową był Heroes 1. Lubiłem wszystkie części do czwórki razem z nią. Czyli te robione przez oryginalnych twórców. Kolejne wersje nie podobały mi się przede wszystkim na poziomie artystycznym. Wygląd zamków i postaci. Nawet nie zagrałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Niedziela at 19:10 Autor Zgłoszenie Share Napisano Niedziela at 19:10 19 minut temu, Toni napisał: Moją pierwszą grą komputerową był Heroes 1. Lubiłem wszystkie części do czwórki razem z nią. Czyli te robione przez oryginalnych twórców. Później gry nie podobały mi się przede wszystkim na poziomie artystycznym. Wygląd zamków i postaci. Nawet nie zagrałem. Do trójki polecam mod Horn of the Abbys, ale jest wiele innych, o których mogłem nawet nie słyszeć. No i na stronce Celestial Heavens jest mnóstwo map do wszystkich części. Pamiętam, że widziałem mapy Śródziemia do dwójki i trójki. W trójce są podziemia, więc jest nawet duża Moria. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toni Napisano Poniedziałek at 17:13 Zgłoszenie Share Napisano Poniedziałek at 17:13 22 godziny temu, SeeM napisał: Do trójki polecam mod Horn of the Abbys, ale jest wiele innych, o których mogłem nawet nie słyszeć. No i na stronce Celestial Heavens jest mnóstwo map do wszystkich części. Pamiętam, że widziałem mapy Śródziemia do dwójki i trójki. W trójce są podziemia, więc jest nawet duża Moria. Ja nie gram, muszę motywować się do nauki angielskiego. Staram się unikać rozpraszających mnie aktywności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szept Napisano Poniedziałek at 18:58 Zgłoszenie Share Napisano Poniedziałek at 18:58 A ja czasami zagram w V i V Tribes od the east. Podpiąłem z Goga pod Heroic Game Launcher i jedyny problem, to konieczność wyjścia z ekranu startowego i ponownego kliknięcia, inaczej nie reaguje. Potem jest ok. Ale to raczej kwestia rozdzielczości mojego monitora 4k, niż samej gry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Wtorek at 05:40 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wtorek at 05:40 Ogrywałem kiedyś demo piątki. Kupiłem też na prezent pięknie wydaną instrukcję do gry. Chłopak po dwóch tygodniach umiał staty na pamięć. @Toni, przełącz sobie na angielski i jedziesz (-: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi