wee_Z3U.S Napisano Kwiecień 14 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 14 Chciałbym poruszyć temat plików konfiguracyjnych pipwire / wireplumber. Mam USB DAC Fiio KA3 Urządzenie działa poprawnie i jest wykrywane ale chciałbym dokonać własnej konfiguracji: Audio ├─ Devices: │ 49. Rembrandt Radeon High Definition Audio Controller [alsa] │ 50. Family 17h/19h/1ah HD Audio Controller [alsa] │ 51. FiiO KA3 [alsa] │ 82. JBL Charge 4 [bluez5] │ ├─ Sinks: │ 44. Family 17h/19h/1ah HD Audio Controller Analog Stereo [vol: 0.40] │ 58. Rembrandt Radeon High Definition Audio Controller Digital Stereo (HDMI) [vol: 0.40] │ * 60. FiiO KA3 Analog Stereo [vol: 0.40] │ 119. JBL Charge 4 [vol: 0.15] Mam zainstalowane pipwie z wireplumber, i nie wiem gdzie i jak sforamtowany plik dodać konfiguracyjny do pipwire / wireplumber. wpctl inspect 51 id 51, type PipeWire:Interface:Device alsa.card = "2" alsa.card_name = "FiiO KA3" alsa.components = "USB2972:0053" alsa.driver_name = "snd_usb_audio" alsa.id = "KA3" alsa.long_card_name = "FiiO FiiO KA3 at usb-0000:67:00.4-1.1.4, high speed" alsa.mixer_name = "USB Mixer" api.acp.auto-port = "false" api.acp.auto-profile = "false" api.alsa.card = "2" api.alsa.card.longname = "FiiO FiiO KA3 at usb-0000:67:00.4-1.1.4, high speed" api.alsa.card.name = "FiiO KA3" api.alsa.path = "hw:2" api.alsa.split-enable = "true" api.alsa.use-acp = "true" api.dbus.ReserveDevice1 = "Audio2" api.dbus.ReserveDevice1.Priority = "-20" * client.id = "48" * device.api = "alsa" device.bus = "usb" device.bus-id = "usb-FiiO_FiiO_KA3_FiiO_KA3-00" device.bus-path = "pci-0000:67:00.4-usb-0:1.1.4:1.0" * device.description = "FiiO KA3" device.enum.api = "udev" device.icon-name = "audio-card-analog-usb" * device.name = "alsa_card.usb-FiiO_FiiO_KA3_FiiO_KA3-00" * device.nick = "FiiO KA3" device.plugged.usec = "130746107734" device.product.id = "0x0053" device.product.name = "FiiO KA3" device.serial = "FiiO_FiiO_KA3_FiiO_KA3" device.string = "2" device.subsystem = "sound" device.sysfs.path = "/devices/pci0000:00/0000:00:08.3/0000:67:00.4/usb7/7-1/7-1.1/7-1.1.4/7-1.1.4:1.0/sound/card2" device.vendor.id = "0x2972" device.vendor.name = "FiiO Electronics Technology" * factory.id = "15" * media.class = "Audio/Device" node.nick = "LALALAA" object.path = "alsa:acp:KA3" * object.serial = "51" spa.object.id = "6" Chciałbym zacząć od najprostszej rzeczy zmiany nazwy urządzenia. Próbowałem już poradników : https://davidelettieri.it/2024/02/04/fedora-pipewire-switch-channels https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=285115 https://discussion.fedoraproject.org/t/how-to-enable-hdmi-audio-output-in-wireplumber-on-fedora-41/137313 https://wiki.archlinux.org/title/PipeWire Mam Fedora 41. Dziękuje i pozraszam za moja niewiedze :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomcio Napisano Kwiecień 15 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 15 ~/.config/wireplumber/wireplumber.conf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wee_Z3U.S Napisano Kwiecień 15 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 15 Witam, Rozumiem że plik musi dokładnie się tak nazywać, a jak ma wyglądać wewnętrzna struktura konfiguracji pliku ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Kwiecień 15 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 15 Godzinę temu, wee_Z3U.S napisał: a jak ma wyglądać wewnętrzna struktura konfiguracji pliku Najlepiej zapoznać się z dokumentacją https://pipewire.pages.freedesktop.org/wireplumber/daemon/configuration.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wee_Z3U.S Napisano Kwiecień 15 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 15 Właśnie ta konfiguracja nie działa (oparta o dokumentacje), nie wiem w czym jest problem. Ścieżki do pliku z konfiguracją, czy szkielet pliku konfiguracyjnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomcio Napisano Kwiecień 16 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16 Właśnie, że działa. Zmieniłem sobie testowo nazwę jednego głośniczka i poszło bez problemów. Krok po kroku: 1. Wylistowałem co w ogóle mam z komendą niżej wraz z wybranym urządzeniem do dalszych testów: $ pw-cli ls Node | awk 'BEGIN {RS="\n\tid "; ORS="\n\n"} /Sink/' 52, type PipeWire:Interface:Node/3 object.serial = "53" object.path = "alsa:acp:Generic:11:playback" factory.id = "19" client.id = "40" device.id = "46" priority.session = "736" priority.driver = "736" node.description = "Starship/Matisse HD Audio Controller Cyfrowe stereo (IEC958)" node.name = "alsa_output.pci-0000_0b_00.4.iec958-stereo" node.nick = "ALCS1200A Digital" media.class = "Audio/Sink" 2. Napisałem konfigurację - tak swoją drogą jeśli umieścisz config w ~/.config/wireplumber/wireplumber.conf to de facto będziesz musiał napisać całą konfigurację od zera, dlatego lepiej umieścić w conf.d - nazwa nie ma znaczenia, ważne by było rozszerzenie .conf - dzięki temu po prostu nadbudowujesz domyślną konfigurację swoją: $ cat .config/wireplumber/wireplumber.conf.d/wireplumber.conf monitor.alsa.rules = [ { matches = [{ node.name = "alsa_output.pci-0000_0b_00.4.iec958-stereo" }] actions = { update-props = { node.description = "Desktop Speakers" } } } ] 3. Restart pipewire: systemctl --user restart pipewire I to wszystko - działa jak powinno - urządzenie zamiast ""Starship/Matisse..." przedstawia się teraż jako "Desktop Speakers" 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi