Jump to content

Fedora Media Writer odmontowywanie

creator
 Share

Recommended Posts

Cześć, dziś tworzyłem pendrive rozruchowy z system. Procedura przebiegła poprawnie. Natomiast po wyłączeniu programu zauważyłem w nautilusie "wolumin 31gb" kliknąłem aby go odmontować ale dostałem odmowę i "No object for D-Bus interface". Odczekałem parę minut i spróbowałem raz jeszcze. Po drugiej nieudanej próbie wyciągnąłem go z portu.

Aktualny system i aktualny program fedora media writer.

dmesg

GPT:Primary header thinks Alt. header is not at the end of the disk.
GPT:4684615 != 60437491
GPT:Alternate GPT header not at the end of the disk.
GPT:4684615 != 60437491
GPT: Use GNU Parted to correct GPT errors.

to chyba do tego zdarzenia by pasowało. Robię coś nie tak? Nigdy nie miałem problemu z FMW.

Później mam błędy ale to do innego hdd usb - chyba dysk mi pada. 

edit. Dziś na innym pendrive spróbowałem utworzyć. Oto co zauważyłem. Po włożeniu pendrive (była na nim fedora 41) w nautilusie był on opisanie stosownie co do zawartości, mianowicie fedora 41 itd. Po stworzeniu nowego nośnika na nim z fedora 42, po wejściu do nautilusa pendrive nadal był opisany jako fedora 41, oczywiście przy próbie odmontowania go, dostaję odmowę i " no object for D-Bus interface".

Czy mogę takiego nośnika bezpiecznie użyć do instalacji systemu?

Możesz, bo instalator i tak sprawdza stosowne sumy kontrolne.

Jak linuksowi się pozmienia tablica partycji na karcie sd, albo pejdrajwie, to graficzne menedżery plików trochę się gubią i czasem trzeba odmontować dysk z parametrem "lazy", albo po prostu wyciągnąć pendrajwa z gniazdka. Podręcznik programu umount wyjaśnia ten problem. 

Ja mam pecha do pendrajwów. Kupuję najtańsze szroty, które owszem działają dobrze do jakiejś połowy swojej pojemności, a potem bywa różnie i przekłamują zapisywane dane. Czasem szybciej mi jest wypalić płytę dvd i mam potem czystą tackę do mieszania farbek.