switch Napisano Styczeń 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 14, 2005 Przypomnijcie na Boga staremu sklerotykowi jak nazywa się program, w którym zaznaczamy system, który ma domyslnie pierwszy startować dla GNOME.... w bootloaderze Nie trzeba potem kopać w plkach systemowych po aktualizacji jajka. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Styczeń 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 14, 2005 Mogłeś spytać w shoutboksie Program nazywa się system-config-boot i znajduje się w Aplikacje > Ustawienia systemowe > Bootloader Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiro Napisano Styczeń 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 14, 2005 helo! mam podobny klopot po aktualizacji jadra. grub sie "automatycznie" przestawil na fedore3 z najnowszym jaderkiem. Program nazywa się system-config-boot i znajduje się w Aplikacje > Ustawienia systemowe > Bootloader nie mam u siebie takiego programiku, a w "dodaj/usun aplikacje" w dziale Narzedzia administracyjne nie ma programu system-config-boot jak w takim razie zedytowac grub.conf tak zeby na stale bootowal inny system? pozdr spiro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 14, 2005 Co to znaczy "na stałe bootował inny system"? Czy chodzi ci o to, który z wymienionych w grub.conf systemów ma być startowany jako domyślny? Jeśli tak, to wystarczy pomyśleć && spojrzeć na default=costam w grub.conf. 0 - pierwszy system na liscie gruba, 1 - drugi etc. Czy o coś innego chodzi? Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Styczeń 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 15, 2005 nie mam u siebie takiego programiku, a w "dodaj/usun aplikacje" w dziale Narzedzia administracyjne nie ma programu system-config-boot No to co za problem zrobić "yum install system-config-boot"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiro Napisano Styczeń 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 15, 2005 WalDo 0 - pierwszy system na liscie gruba, 1 - drugi etc. o to chodzilo, tyle ze ta matematyka troche mnie zmylila Raven: No to co za problem zrobić "yum install system-config-boot"? Zaden, juz zrobione. tego mi bylo trzeba dziekuje szanownym forumowiczom. pozdr spiro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
switch Napisano Styczeń 15, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 15, 2005 No to co za problem zrobić "yum install system-config-boot"? Właśnie o to mi chodziło. Nie pamiętałem za diabła nazwy. Nie ma problemu ze zmianą wpisu w pliku, ale ten sposób jest dla takich leni jak ja A po instalacji systemu na nowo nie pamiętałem tej nazwy. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi