Skocz do zawartości

Spyware

Andrzej Orkan

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam oprogramowania typu SPYWARE na FC3. Cos na ksztalt AdAware pod winde. Czy ktos cos takiego zna i moglby polecic?

Dzieki z gory,

Orkan

A jednak... na moim FireFoxie pojawiają się dziwne rzeczy od czasu do czasu. Taka strona troche podobna do yahoo - z katalogami różnych stron tematycznych i produktów. Nie mam wątpliwości raczej...

A może któryś z antyvirusów ma taką opcję?

Orkan

Jest jeszcze rkhunter. Uważam, że lepszy, bo w przeciwieństwie do chrootkit, nie zgłasza fałszywych alarmów. Ale wg mnie niewiele ma to wspólnego ze spywarem. Raczej ochrona (IMHO pozorna) przed zainstalowaniem rootkita.

Andrzej Orkan Jeśli pokazuje Ci się jakaś dziwna strona to raczej postarałbym się sprawdzić co jest ustawione jako strona startowa przeglądarki oraz wyczyściłbym cache i cookies powiązane z przeglądarką.

Pozdr,

W.

1. moja strona startowa jest zawsze taka sama - moj wlasny plik HTML z najczesciej odwiedzanymi adresami

2. ta tajemnicza strona to katalog jakis produktow w sieci - za kazdym razem pojawia sie z innym adresem w oknie przegladarki

3. zawsze na koniec robie Clear All Information w odpowiednim miejscu - wiec to nie cookie

Biore sie za pliki konfiguracyjne. A jak to nie pomoze to zreinstaluje Firefoxa - na szczescie w (_linuxie_ → Linuksie) ORT to nietrudne. A jak TO nie pomoze, to skorzystam z wyzej wymienionego przez Was softu.

DZIEKI ZA PORADY. POZDRAWIAM WSZYSTKICH :*

Orkan

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...