zibi743 Napisano Czerwiec 16 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16 Witam. Nie mogę dodać drukarki do systemu. Próbowałem przez internet http://localhost:631 ale drukarka nie jest nawet wykrywana. Może coś źle robię... CUPS w systemie uaktywniony. Na stronie producenta nie znalazłem sterowników dla systemu Linux. Na chwilę obecną nie znalazłem rozwiązania "problemu".... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@SeeM Napisano Czerwiec 17 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 17 Ta strona na porcie 631 jest trochę staroświecka i trzeba czasem czytać między wierszami. Na stronie producenta jest linuksowy sterownik https://fast.scandocs.net/scanprint/drive Nawet, jeżeli uda się go porawnie zainstalować, to drukarka może działać ze sterownikiem niekoniecznie nazywającym się XL-P801, tylko podobnie, albo zamiast 801 będzie napisana seria produktów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zibi743 Napisano Czerwiec 17 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 17 Dzięki. Widziałem ten sterownik ale sugerując się modelem drukarek nie brałem go pod uwagę. Ostatnio oglądałem wideo na ten temat (w języku angielskim) to gość ogólnie mówił, że w Linuksach jest problem z rzadkimi modelami drukarek, skanerów i urządzeń wielofunkcyjnych. Między innymi podawał wlaśnie tą zdalną metodę instalacji drukarek, o której pisałem. No nie ma się co oszukiwać, producent pisze, że drukarka ma działać pod Windowsem i MacOS. Z pewnością jest jakiś sposób żeby "zmusić' drukarkę do działania ale tak jak piszesz, trzeba skorzystać ze sterowników modeli kompatybilnych. Obecnie używam jeszcze Fedory 42, może w 43 lub 44 będzie mniejszy problem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi