Toni Napisano Środa at 13:19 Zgłoszenie Share Napisano Środa at 13:19 Chciałbym się spytać czy tą komendą zainstaluję nową konfigurację Secure Boot - nie chciałbym by tak było ponieważ mam dwa systemy operacyjne, Win11 i Fedorę. Ostatnio doprowadziłem do zapętlenia i po każdym podsumowaniu aktualizacji jest widoczna pozycja SecureBoot. System nie jest w stanie jej zainstalować prawdopodobnie z braku miejsca i ciągle próbuje na nowo. Wolałbym by Fedora trzymała się od tego z daleka a aktualizacją konfiguracji i dostarczaniem "czarnej listy" zajmował się Windows 11. dnf update --refresh -y W gnome nakłada graficzna odróżnia aktualizację secure boot od innych aktualizacji i daje osobny przycisk by to zrobić. Mi chodzi o to czy nie klikając tego przycisku mogę mieć pewność że nie zainstaluję nowej konfiguracji (używając komendy wyżej) i będę miał święty spokój od konfliktu pomiędzy Fedorą a win11 Planuję instalację fedory na czysto i chce wiedzieć czego nie robić by problem nieudanej z powodu braku miejsca instalacji w pamięci flesz płyty przez fedorę się nie powtórzył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Sobota at 13:21 Zgłoszenie Share Napisano Sobota at 13:21 W dniu 5.08.2026 o 15:19, Toni napisał: Chciałbym się spytać czy tą komendą zainstaluję nową konfigurację Secure Boot Nie, dnf nie ma nic wspólnego z secure boot Polecenie, które to umożliwia to fwupdmgr Aby zobaczyć najnowsze dostępne aktualizacje wydaj polecenie fwupdmgr get-updates Aby je zainstalować wydaj polecenie fwupdmgr update Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi