prymula Napisano wczoraj o 10:14 Zgłoszenie Share Napisano wczoraj o 10:14 Nie owijając w bawełnę, mój starszy kod z DPF, przepisałem na C++/LV2. Sama wtyczka to w zasadzie śmieszna sprawa, ale ale, uzupełnia niedobory mojego interfejsu audio M-Audio M-Track. Tyn razem postanowiłem spakietować wtyczkę, jednak po zbudowaniu pakietu przez ' fedpkg --release f45 local' natrafiłem na błąd w czasie próby instalacji: Wykonywanie transakcji Transakcja nie powiodła się: Transakcja rpm nie powiodła się. Ostrzeżenie: pominięto sprawdzanie OpenPGP dla 1 pakietu z repozytorium: @commandline - plik /usr/lib64 z instalacji przemclonechannel-0.260906-1.x86_64 jest w konflikcie z plikiem z pakietu filesystem-3.18-59.fc45.x86_64 Czy to jest jakieś zabezpieczenie dla zmian w /usr/lib64 ? Przemysław Pietraszczyk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomcio Napisano 22 godziny temu Zgłoszenie Share Napisano 22 godziny temu Najprawdopodobniej chodzi o to, że twój pakiet dostarcza jakiś plik do /usr/lib64, który jest też dostarczany przez pakiet filesystem. Żadna nowość, raczej standard w package managerach. Tak naprawdę masz 2 rozwiązania: 1. sprawdzić czy ta biblioteka dostarczana przez filesystem spełnia twoje oczekiwania i jeśli tak to wykluczyć go z budowania w twojej aplikacji 2. jeśli nie spełnia to musisz umieścić ten plik w innym miejscu, pod inną nazwą - i przypilnować by nie konfliktowało z jeszcze innym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano 22 godziny temu Zgłoszenie Share Napisano 22 godziny temu Pokaż plik spec. Nie ustawiasz czasem jakiś praw dostępu do /usr/lib64? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prymula Napisano 21 godzin temu Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 godzin temu # # spec file for package przemclonechannel # # Copyright (c) 2020 SUSE LLC # # All modifications and additions to the file contributed by third parties # remain the property of their copyright owners, unless otherwise agreed # upon. The license for this file, and modifications and additions to the # file, is the same license as for the pristine package itself (unless the # license for the pristine package is not an Open Source License, in which # case the license is the MIT License). An "Open Source License" is a # license that conforms to the Open Source Definition (Version 1.9) # published by the Open Source Initiative. # Please submit bugfixes or comments via https://bugs.opensuse.org/ # %define unmangled_version 0.260906-1 Name: przemclonechannel Version: 0.260906 Release: 1 Summary: A fix for hardware limitations of the M-Audio M-Track audio interface License: GPL3 URL: http://prymula.ct8.pl Source0: %{name}-%{unmangled_version}.tar.gz %if 0%{?suse_version} > 1600 BuildRequires: lv2-devel, pkgconfig, g++ Requires: lv2-devel %endif %if 0%{?sle_version} >= 150400 && 0%{?is_opensuse} BuildRequires: lv2-devel, pkgconfig, g++ Requires: lv2-devel %endif %if 0%{?fedora} >= 37 BuildRequires: lv2-devel, lv2-c++-tools-devel, pkgconfig, g++ Requires: lv2-devel, lv2-c++-tools-devel, %endif BuildArch: x86_64 %global debug_package %{nil} %description %prep %setup -n %{name}-%{unmangled_version} %build make %make_install make DESTDIR="%{buildroot}" install %files %defattr(0755,root,root) /usr /usr/lib64 /usr/lib64/lv2 /usr/lib64/lv2/lv2pftci-przemclonechannel.lv2 /usr/lib64/lv2/lv2pftci-przemclonechannel.lv2/przemclonechannel.so %defattr(0644,root,root) /usr/lib64/lv2/lv2pftci-przemclonechannel.lv2/manifest.ttl /usr/lib64/lv2/lv2pftci-przemclonechannel.lv2/przemclonechannel.ttl %changelog * Sun Sep 06 11:35:00 UTC 2026 - Przemysław Pietraszczyk <[email protected]> * Create package 0.260906-1 for openSUSE: Wiem mój SPEC nie jest idealny.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano 20 godzin temu Zgłoszenie Share Napisano 20 godzin temu Godzinę temu, prymula napisał: /usr /usr/lib64 Całkowicie niepotrzebne, również %defattr raczej jest zbędne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prymula Napisano 7 godzin temu Autor Zgłoszenie Share Napisano 7 godzin temu @sunrise, usunąłem co zaproponowałeś i błąd dalej występuje. Odnośnie %defattr to mówiąc szczerze, bez tego sobie nie wyobrażam. Dla mnie, cała sytuacja jest nieco dziwna. Odnośnie tego co napisal @tomcio, celowo nadałem mojemu projektowi taką a nie inną nazwę. Właśnie po to aby uniknąć przyszłych konfliktów. A przepraszam, wychodzi na to że się zakręciłem. Teraz jest już ok: Wykonywanie transakcji [1/3] Weryfikowanie plików pakietu 100% | 125.0 B/s | 1.0 B | 00m00s [2/3] Przygotowywanie transakcji 100% | 1.0 B/s | 1.0 B | 00m01s [3/3] Instalowanie przemclonechannel-0: 100% | 78.6 KiB/s | 115.0 KiB | 00m01s Ostrzeżenie: pominięto sprawdzanie OpenPGP dla 1 pakietu z repozytorium: @commandline Ukończono! Sekcja %files po zmianach %files %defattr(0755,root,root) /usr/lib64/lv2/lv2pftci-przemclonechannel.lv2 /usr/lib64/lv2/lv2pftci-przemclonechannel.lv2/przemclonechannel.so %defattr(0644,root,root) /usr/lib64/lv2/lv2pftci-przemclonechannel.lv2/manifest.ttl /usr/lib64/lv2/lv2pftci-przemclonechannel.lv2/przemclonechannel.ttl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi