p4w3k Napisano Marzec 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 4, 2005 Witam, przed chwilunią zainstalowałem Fedorę Core3 to dane mojej dystrybucji: Linux localhost.localdomain 2.6.9-1.667 #1 Tue Nov 2 14:41:25 EST 2004 i686 athlon i386 GNU/Linux zainstalowałem już ati-fglrx-8.10.19.1-0.lvn.1.3.i386.rpm następnym krokiem jest instalacja kernel-module-fglrx jednak nie mogę znaleść odpowiedniego rpm do mojej dystrybucji, z takim jądrem jest tylko po FC2... Ma ktoś jakiś pomysł, co dalej robić? Instalowałem (_rpma_ → RPM-a) ORT z środowiska graficznego, zrestartowałem bo gdzieś na ati.com przeczytałem że nie trzeba już kernel-module. Jednak TuxRacer jak chodził tak chodzi... Proszę o pomoc i z góry dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skazi Napisano Marzec 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 4, 2005 To może zaktualizuj kernel do takiej wersji co jest ten kernel-module-fglrx. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p4w3k Napisano Marzec 4, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 4, 2005 jestem początkującym, a ta czynność wymaga chyba kompilacji jądra tak? boję się brać na razie za to... nie da się inaczej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian915 Napisano Marzec 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 4, 2005 bo gdzieś na ati.com przeczytałem że nie trzeba już kernel-module jezeli użyłeś sterowników z livna.org a widze ze tak to musisz zainstalować kernel-module-fglrx najpierw zainstaluj paczke z kernelem nowszym (mysle ze kompilacja odpada bo mozesz nie dac sobie rady) np http://download.fedora.redhat.com/pub/fedo...60_FC3.i686.rpm a potem 1. ati-fglrx-8.10.19.1-0.lvn.1.3.i386.rpm 2. kernel-module-fglrx( z nr kernela w tym przypadku 2.6.10-1.760). ja uzywam jednak sterow ze strony ati.com jakos nie widze roznicy pozatym ze nie ma w nich Control Panel skompilowanego pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p4w3k Napisano Marzec 4, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 4, 2005 Na początek dziękuję za wszystkie odpowiedzi. sebastian: zrobiłem tak jak sugerowałeś, czyli zainstalowałem nowego kernela (dzieki za to) ściągnąłem odpowiedni kernel-module, zainstalowałem i wszystko bez problemów. Jednak akceleracja dalej nie działa, czy trzeba ją jakoś uruchomić w pliku konfiguracyjnym albo coś? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian915 Napisano Marzec 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 4, 2005 hmm to dziwne musiałbym zobaczyć twój plik /etc/xorg.conf zwłaszcza sekcje Device lub devices (siedze teraz na windzie praca to praca) moze cos poradze i jeszcze jedno co wyswietla polecenie fglrxinfo jak zaladujesz X Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p4w3k Napisano Marzec 4, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 4, 2005 fglrxinfo: [pawel@localhost ~]$ fglrxinfo display: :0.0 screen: 0 OpenGL vendor string: Mesa project: www.mesa3d.org OpenGL renderer string: Mesa GLX Indirect OpenGL version string: 1.2 (1.5 Mesa 6.1) Jeśli to coś zmienia, to zainstalowałem od razu po 1 uruchomieniu rpm ze sterownikami z ati.com, może nie działać przez to? W katalogu /etc/ nie mam pliku xorg.conf, natomiast znalazłem go w /etc/X11/ oto jego zawartość: # XFree86 4 configuration created by pyxf86config Section "ServerLayout" Identifier "Default Layout" Screen 0 "Screen0" 0 0 InputDevice "Mouse0" "CorePointer" InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard" EndSection Section "Files" # RgbPath is the location of the RGB database. Note, this is the name of the # file minus the extension (like ".txt" or ".db"). There is normally # no need to change the default. # Multiple FontPath entries are allowed (they are concatenated together) # By default, Red Hat 6.0 and later now use a font server independent of # the X server to render fonts. RgbPath "/usr/X11R6/lib/X11/rgb" FontPath "unix/:7100" EndSection Section "Module" Load "dbe" Load "extmod" Load "fbdevhw" Load "glx" Load "record" Load "freetype" Load "type1" Load "dri" EndSection Section "InputDevice" # Specify which keyboard LEDs can be user-controlled (eg, with xset(1)) # Option "Xleds" "1 2 3" # To disable the XKEYBOARD extension, uncomment XkbDisable. # Option "XkbDisable" # To customise the XKB settings to suit your keyboard, modify the # lines below (which are the defaults). For example, for a non-U.S. # keyboard, you will probably want to use: # Option "XkbModel" "pc102" # If you have a US Microsoft Natural keyboard, you can use: # Option "XkbModel" "microsoft" # # Then to change the language, change the Layout setting. # For example, a german layout can be obtained with: # Option "XkbLayout" "de" # or: # Option "XkbLayout" "de" # Option "XkbVariant" "nodeadkeys" # # If you'd like to switch the positions of your capslock and # control keys, use: # Option "XkbOptions" "ctrl:swapcaps" # Or if you just want both to be control, use: # Option "XkbOptions" "ctrl:nocaps" # Identifier "Keyboard0" Driver "kbd" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "pl" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Mouse0" Driver "mouse" Option "Protocol" "IMPS/2" Option "Device" "/dev/input/mice" Option "ZAxisMapping" "4 5" Option "Emulate3Buttons" "yes" EndSection Section "Monitor" Identifier "Monitor0" VendorName "Monitor Vendor" ModelName "Unknown monitor" HorizSync 31.5 - 37.9 VertRefresh 50.0 - 70.0 Option "dpms" EndSection Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "fglrx" VendorName "Videocard vendor" BoardName "ATI Radeon 9600" Option "VideoOverlay" "on" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Videocard0" Monitor "Monitor0" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 16 Modes "800x600" "640x480" EndSubSection SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 Modes "800x600" "640x480" EndSubSection EndSection Section "DRI" Group 0 Mode 0666 EndSection Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolczok Napisano Marzec 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 4, 2005 W katalogu /etc/ nie mam pliku xorg.conf, natomiast znalazłem go w /etc/X11/ oto jego zawartość: No to prawidłowo bo tam powinien być Na forum ten temat poruszany był chyba z tysiac razy i na jednym z wątków wyczytałem ze dobrze jjest skopiowac do starego xorg.conf "section device" z nowego ktorego sie generuje fglrxconfig, po zainstalowaniu sterów (tylko uważaj nie nadpisz go). Ja tak zrobiłem i działa a wczeniej ni jak sie nie dało. Jeśli to coś zmienia, to zainstalowałem od razu po 1 uruchomieniu rpm ze sterownikami z ati.com, może nie działać przez to? Nie wiem jak to zrobułeś i po co? Jak zainstalowałeś z livny ati i moduł to nic nie trzebabyło doinstalowywać. A z tego co ci wyświetla fglrxinfo to działająci sterowniki mesy a nie ati. 1. Wywalić stery ze strony ati. 2. Zainstalowac te z livny. 3. -||- moduł. 4. Skopiowac section device z nowego (wygenerowanego) xorga, tudziez xfree86-4 do starego. 5. Sprawdzic czy działa U mnie to tak poszło a ze steram ze strony ati to walczyłem walczyłem i nic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian915 Napisano Marzec 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 4, 2005 Skopiowac section device z nowego (wygenerowanego) xorga, tudziez xfree86-4 do starego. i jeszcze poprawic w wielu przypadkach wpisy przy keyboard i mouse p4w3k jezeli mnie nie zastales mnie na gg tzn. skonczylem prace i weeekend czeka Nie mam pojecia skad te dziwne black screeny u ciebie moze u ciebie musi pozostac "UseInternalAGPGART" bez zmian u mnie bez zmiany tego akceleracji 0! przeanalizuj logi z xorga dasz sobie rade i nie mam zielonego pojecia dlaczego generuje xfree86-4.conf masz nowe stery skad to sie wzielo?? do poniedziałku powodzenia ps. hehe jezeli to te /dev/input/mice to niezle przeoczenie no ale z twojej strony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p4w3k Napisano Marzec 4, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 4, 2005 Problem rozwiązany, dzięki wszystkim w szczególności sebastianowi. Przyczyna była jakże banalnie prosta: xorg.conf szukał myszki w /dev/mouse, tym czasem moja mysz na USB zagnieździła się w /dev/input/mice Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian915 Napisano Marzec 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 4, 2005 15217 frames in 5.0 seconds = 3043.400 FPS niezly wynik jesli nie masz podkreconej karty to w poniedzialek dam ci instrukcje pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Marzec 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 4, 2005 Na początek dziękuję za wszystkie odpowiedzi. sebastian: zrobiłem tak jak sugerowałeś, czyli zainstalowałem nowego kernela (dzieki za to) Najlepiej zrób od razu update całego systemu, jest to *bardzo* zalecane http://80.55.221.90/~gajownik/linux/fedora...installsoftware Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi